Dječak ubijen tupim predmetom

0
117

Tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva saslušala je majku Enu (25), djeda Emira (57), baku Muniru (62), ujaka Kenana (31) Lipa, te očuha Saliha Arnautovića, osumnjičene za monstruozno ubistvo četvorogodišnjaka iz Hadžića.

Kenan je pušten na slobodu, dok je protiv ostalih osumnjučenih otvorena istraga za krivično djelo okrutno ubistvo, a nadležnom sudu za njih je upućen i prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora, piše “Dnevni avaz”.

Iako je policija objavila da je dječak, najvjerovatnije, udavljen, Hamza Žujo, vještak medicinske struke koji je obavio obdukciju tijela, utvrdio je da je smrt nastala usljed povreda glave nanesenim tupim predmetom.
Mrzio dječaka

“Šokiran sam. Ne mogu vjerovati da je neko ubio nevino dijete. Inače, kako sam čuo, očuh je mrzio i maltretirao tog dječaka. Ja to dijete mjesecima nisam viđao napolju. Prije dva mjeseca, kada sam ga vidio, bila mu je slomljena ruka. Za majku dječaka sam čuo da se razvela od prvog supruga, a s Arnautovićem je živjela u vanbračnoj zajednici. Često je izlazila po kafićima, pila i u sitne sate se vraćala kući”, kazao je komšija Amel Merdanović.

Prema njegovim riječima, Ena je i sada trudna, a osim ubijenog dječaka, iz prvog braka ima i petogodišnju kćerku.

Merdanović kaže da je otac djece nedavno dolazio i svađao se s Enom jer je htio djecu uzeti sebi, ali mu ona to nije dopustila.

“I djed Emir je, kako sam čuo, često bio pijan. Ali, on je pozvao komšiju koji ima auto da odveze četvorogodišnjaka u Dom zdravlja. Očuh je, pak, biciklom sinoć (preksinoć, op. a.) pobjegao iz kuće, a policija se odmah dala u potragu za njim. U kući, osim Kenana, Eninog brata, niko ne radi. Policija im je i ranije nekoliko puta dolazila jer su krali struju od komšije. Ova kuća nije njihova nego su se nakon agresije uselili u jednu od srpskih kuća”, pojasnio je Merdanović, dodajući da je porodica Lipa u ratu izbjegla iz Foče.

Kako “Avaz” nezvanično saznaje, tokom saslušanja i u policiji Ena je rekla da je njen nevjenčani suprug duže vrijeme maltretirao njenog sina “jer liči na oca”.
Zakazalo društvo

Druge komšije s kojima je novinar “Avaza” razgovarao ističu da je u slučaju porodice Lipa društvo zakazalo.

Više puta, kako kažu, znaju da se majka ubijenog dječaka obraćala nadležnom Centru za socijalni rad i drugim institucijama, ali je očigledno da je pomoć izostala.

“Otac djeteta s kojim je Ena živjela u Konjicu je, takođe, poznat kao nasilan čovjek. Znao je doći ovdje, u Hadžiće, i isprebijati je, bila je sva u modricama, i prijetiti joj”, kazala nam je jedna komšinica, dodajući da zbog straha ne želi otkriti identitet, jer je, navodno, Enin prvi muž u stanju doći i fizički napasti i njenu porodicu.

Ona je dodala da joj se Ena često žalila na to da je prvi muž tuče i maltretira, te da ju je tukao i dok je živjela s njim u Konjicu.

Kuća Naila Ismića je odmah do kuće u kojoj se desila tragedija.

“Ja, zaista, ništa ne znam. Mada su nam kuća do kuće, nismo puno komunicirali. Ovo je zaista tragedija. Kada sam juče čuo za vijest o smrti djeteta, nisam mogao vjerovati”, kaže Ismić.

U kući koju koristi porodica Lipa pripadnici MUP-a KS i kantonalni tužilac juče su obavili uviđaj te izuzeli predmete i druge dokaze koji se dovode u vezu s ubistvom dječaka i koji će biti poslani na vještačenje.
Djevojčica na sigurnom

Nakon što su članovi porodice Lipa uhapšeni, Enina petogodišnja kćerka je prvo prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu radi preventivnog ljekarskog pregleda, a potom je predata Centru za socijalni rad na daljnju brigu.

Iz Centra su demantovali navode komšija da im se majka dječaka ranije obraćala za pomoć.

“Djevojčica je preko nas zbrinuta u jednu od ustanova te se sada nalazi na sigurnom. Mi ćemo je štititi koliko god to bude potrebno, kako nam i zakon nalaže. O povredama koje je djevojčica zadobila ne mogu se izjašnjavati jer se ipak radi o djetetu. Nismo imali nikakvih naznaka da se u ovoj porodici dešava nasilje, dakle, bilo kakvo nasilje, a pogotovo nad djecom. To nije niko signalizirao ni nama ni policiji”, kazala nam je Enisa Kovačević, šefica Službe socijalne zaštite Opštine Hadžići.

Zatekao mrtvog unuka

O tome da je dječak ubijen policiju je obavijestio ljekar Doma zdravlja Hadžići kazavši da četvorogodišnjak, kada je dovezen, nije davao znakove života. Tom prilikom ljekar mrtvozornik je konstatovao da dječak ima vidne povrede koje ukazuju na to da se radi o nasilnoj smrti.

Djed je u policiji izjavio da je zatekao beživotno tijelo unuka te da mu je pokušao pružiti prvu pomoć, a zatim ga je dovezao u Dom zdravlja Hadžići, piše “Dnevni avaz”.

(Nezavisne)