Dita na prodaju za 18 miliona KM: Nijemci, Arapi, Bingo ili Violeta?

0
217

Tuzlanska Dita je pokrenula proizvodnju i napravila veliki iskorak, ali dugoročni opstanak ovog preduzeća ovisi od prodaje strateškom partneru.

Kako Faktor saznaje, iduće sedmice će zbog toga biti raspisan poziv za prodaju ove firme putem čega će se pokušati pronaći zainteresirani strateški partner. Dita je godinama u stečaju, a prijelomni trenutak desio se u junu prošle godine kada su radnici uz veliku pomoć kompanije Bingo ponovo pokrenuli proizvodnju niza deterdženata, piše Faktor.

Stečajni upravnik Dite Hajrudin Kunalić potvrdio je za Faktor da će poziv za prodaju preduzeća biti raspisan 4. ili 5. maja.

– Početna cijena Dite iznosi oko 18 miliona KM. Tražit ćemo strateškog partnera koji će nastaviti proizvodnju i baviti se ovom djelatnošću. Prodajom firme, Dita će izaći automatski iz stečaja. Trenutna prodaja naših proizvoda omogućava nam da pokrijemo troškove poslovanja – rekao je Kunalić. Govoreći o strateškim partnerima, naš sagovornik je precizirao da postoji interes kompanija iz Njemačke, kao i iz arapskih zemalja koji bi kupili Ditu.

– Vodili smo informativne razgovore. Njih zanimaju podaci o firmi, kapaciteti proizvodnje, stanje mašina i drugo. Na istoj osnovi razgovarali smo i sa nekoliko zainteresiranih domaćih kupaca iz ove branše. I oni su iskazali interes za preuzimanjem Dite – kazao je Kunalić.

Jedan od mogućih kupaca tuzlanske fabrike je svakako i Bingo koji trenutno u svojim objektima prodaje Ditine proizvode. Spominje se i interes firme Violeta iz Gruda koja također radi u sektoru proizvodnje deterdženata za suđe -piše Faktor.ba.

(Faktor)