Diplome iz Brčkog preplavile Srbiju

0
114

Vijest da je Evropski univerzitet u Brčkom trajno zatvoren, jer je jedan profesor predavao 70, a drugi 56 predmeta, uznemirila je i mnoge studente u Srbiji. Jer ova „eminentna“ visokoobrazovna ustanova ima svoje ispostave u čak šest gradova u Srbiji i mnogi mladi vlasnici su brčanskih indeksa, pišu “novosti.rs”.

Farmacija, pravo, novinarstvo, menadžment, arhitektura, saobraćaj, geodezija i još desetak studijskih programa – sve može da se upiše u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Somboru ili Pančevu.

– Kod nas se samo upisujete, ne organizujemo časove u ovim gradovima. Cjelokupna nastava sluša se putem interneta, a samo se na ispite odlazi u Brčko – objašnjava službenica u jednom od ovih informativnih centara.

Upućeni kažu da je sve – od ispita do diplome – moglo da se završi i bez prelaska granice. Samim tim što su profesori, na papiru, po šest-sedam puta premašivali dozvoljenu normu, jasno je da se ta nastava nije ni odvijala u punom obimu. Bilo je tamo i predavača iz Srbije. Pokušavali su da uspostave saradnju sa jednim od uglednih fakulteta Univerziteta u Beogradu.

– Tražili su da njihovi studenti koriste našu biblioteku. Kada smo pitali šta će im biblioteka u Beogradu kada studiraju u Brčkom, dobili smo odgovor da oni to ne bi ni koristili, već da je fakultetu potrebna referenca da sarađuju sa nama. Naravno, odbili smo saradnju – kažu na ovom beogradskom fakultetu.

Upravo studije u Brčkom bile su i predmet rasprave posljednje sjednice Senata Univerziteta u Beogradu. Jedan diplomac žalio se Senatu, jer je srbijanski Pravni fakultet odbio da mu prizna osnovne studije i dozvoli upis na master. I Senat je odbio njegovu žalbu.

– Taj mladić je završio Ekonomski fakultet u Brčkom i htio kod nas da upiše master. To što je on učio uopšte nije kompatibilno sa predmetima na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, pa ne možemo da mu priznamo četvorogodišnje studije – objašnjava za „Novosti“ prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

Koliko tačno ima ovakvih diploma u Srbiji, niko ne zna. Posebno je teško utvrditi broj diploma stečenih u Republici Srpskoj, jer za njih nije potrebna nostrifikacija. Prosvjetna inspekcija je krenula u ozbiljnu akciju zatvaranja nelegalnih isturenih odjeljenja i kontrolu falsifikovanih diploma. Prema riječima Velimira Tmušića, načelnika Prosvetne inspekcije Republike Srbije, do naredne školske godine sva nelegalna odjeljenja biće zatvorena.

– Krenuli smo iz Novog Pazara, gdje smo zatvorili Internacionalni univerzitet iz Brčkog i Farmaceutsko-zdravstveni iz Travnika. Oba su bila u jednoj privatnoj kući – naglašava Tmušić. – Sljedeća lokacija bio je Čačak. Tu je nadzor u toku, a najvjerovatnije će uslijediti i kazne. Pošto nismo dovoljno nadležni ići ćemo sa tržišnim inspektorima i policijom, kako bi oni mogli da legitimišu ljude. Jer mi možemo samo da idemo u obrazovne ustanove koje su legalno prijavljene.

I policija lovi “nelegalne”

– Da bismo riješili problem nelegalnih isturenih odjeljenja i kupovine diploma, potrebno je svi da se udružimo. Zato smo nedavno formirali dva tima u kojima učestvuju predstavnici Ministarstva prosvjete, Agencija za borbu protiv korupcije, MUP, sudova, tržišne inspekcije, zaštitnika građana i povjerenika za informacije od javnog značaja. Očekujemo da to da rezultate i da do jeseni iskorijenimo ovaj problem – napominje Tmušić.

(Avaz.ba)