Dio sredstava namijenjen izgradnji stambenih jedinica građana koji su ostali bez domova

Početkom septembra bit će jasno na koji način i kako će biti potrošena sredstva koja je Općina Tuzla dobila za sanaciju šteta nastalih kao posljedica poplava i klizišta. Jedan dio sredstava, kako ističu iz Službe civilne zaštite općine Tuzla, namijenjen je sanaciji već započetih lokacija, dok će drugi dio “otići” za izgradnju stambenih jedinica građana koji su ostali bez svojih domova.

Sredstva osigurana od strane Kantonalne uprave zivilen zaštite i Federalne Vlade kao pomoć u sanaciji posljedica poplava i klizišta u iznosu od preko pola miliona KM, zatim sredstva Općine koja su obezbjeđena od naknade za održavanje i izgradnju skloništa od oko tri miliona KM, od čega je za prvu fazu sanacije već iskorišteno preko dva miliona KM, neće u cjelosti bit dovoljna da se zbrine ugroženo stanovništvo.

„Dio sredstava će sigurno otići za izgradnju stambenih jedinica za ugroženo stanovništvo dio za pružanje direktne novčane pomoći i to sve u skladu sa propisima kako je doneseni Zakon odredio.“, pojašnjava Nadira Aščerić, šefica Službe civilne zaštite Općine Tuzla.

Općina Tuzla najviše je pogođena prirodnom nesrećom u maju, kada je evidentirano oko 2000 klizišta. Posljedice su velike, te je preko 900 stambenih objekata oštećeno, od čega 94 trajno uništeno. Sredstva koja su dodijeljena od strane Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla i Federalne vlade su značajna i bit će uključena u rebalans Budžeta Općine Tuzla.

CentralnoGrijanje

“Općina Tuzla radi dva koraka unaprijed prije donošenja najavljenih zakona, tako da ćemo nakon sjednice općinskog vijeća biti odmah spremni da krenemo u procedure trošenja i dodjele sredstava.“, ističe Aščerićka.

Aščerićka ističe da će se početkom septembra jasno znati kada i kako će biti utrošena sredstva, te dodaje da će se sve aktivnosti provoditi u skladu sa zakonom.

Vlada TK je na posljednjoj vanrednoj sjednici odobrila isplatu sredstava u iznosu od 1.225.000 KM dodjeljenih Odlukom Vlade Federacije BiH kao jednokratna pomoć za hitnu sanaciju šteta nastalih usljed djelovanja prirodne nesreće. Općini Tuzla odobrena su sredstva u iznosu od 253.000 KM, dok je iz sredstava posebne naknade za hitne intervencije u toku prirodne nesreće odobreno 286.000 KM.

 (RTV Slon)