Dio kineskih medija ističe korist od zagađenja

0
152

Kriza sa zagađenjem i ogromnim količinama smoga nad kineskim gradovima, posebice Pekingom, ima i svoje koristi, tvrde dva najutjecajnija kineska državna medija, izazvavši negativne reakcije drugih tamošnjih medija.

Državna televizija CCTV i tabloid Global Times pokušali su istaknuti pozitivne aspekte kineskog problema sa smogom. Global Times ističe vojni aspekt odnosno kako bi smog mogao omesti navođene projektile, dok CCTV nabraja pet nepredviđenih nagrada smoga, poput toga da on povećava osjećaj za humor kineskih stanovnika.

Drugi kineski listovi nisu gubili vrijeme u osudi njihova stajališta, što je neuobičajeni slučaj da se državni mediji međusobno kritiziraju. Hoće li smog nestati ako mu se smijemo, upitao se Business Today. Smog utječe na naše disanje. Čini se da utječe i na naše razmišljanje, dodaje list, te kaže kako nema ničeg smiješnog kad se radi o opasnostima smoga.

Čak i državna agencija Xinhua piše da je potpuno neprikladno smijati se zagađenju.

Kvaliteta zraka u gradovima sve je veći razlog zabrinutosti kineskih lidera opsjednutih rastom. Boje se prosvjeda koji bi mogli biti izazvani činjenicom da se stanovništvo u gradovima sve više okreće od modela rasta pod svaku cijenu koji je zatrovao zrak, vodu i tlo.

Avaz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here