Dileri iza rešetaka, narkomani krivotvore ljekarske recepte

Nakon što je policija u nekoliko odvojenih akcija prošle godine na području Tuzlanskog kantona uhapsila oko 60 dilera droge, od kojih većina u pritvoru čeka suđenje, narkomani u ovom kantonu su u panici.

Opustošili apoteke

Pokušavajući na različite načine da se domognu narkotika koje nemaju od koga kupiti, odlučili su se, između ostalog, i za krivotvorenje ljekarskih recepata, putem kojih su opustošili apoteke. S naizgled regularnim receptima preuzimaju lijekove i od njih prave određene miksove, koje piju kao nadomjestak za drogu. Zbog toga je u apotekama u Tuzli proteklih dana povećana potražnja leksaurina, heptanona, tramala, metadona i sličnih medikamenata, što je probudilo sumnju da se radi o zloupotrebi. Iz policije su nam potvrdili da poduzimaju određene aktivnosti u vezi s ovim slučajevima. – Policija je upoznata s ovim pojavama i već se radi na njihovom suzbijanju – potvrdio je za „Avaz“ izvor blizak istrazi koji, u interesu istrage, nije mogao iznositi više detalja, ali je pojasnio uobičajenu praksu. Prema njegovim riječima, jedan od načina krivotvorenja recepata je kada registrirani narkoman od ljekara dobije ovjeren i potpisan recept za besplatan lijek, jer ga kao registriranog ovisnika sljeduje određena količina lijekova koje ne mora platiti.

Skeniranje recepta

CentralnoGrijanje

Isti recept se skenira ili fotokopira prikrivajući ime, a zatim podijeli ili proda drugim uživaocima droge. 

Oni u prazna polja upisuju svoja imena i podatke i tako podižu lijekove u apotekama. Ilegalne recepte koriste oni koji se ne žele registrirati kao narkomani iz više razloga jer, naprimjer, od porodice kriju da se drogiraju, zbog posla ili ne žele narušiti svoj ugled i slično.

(avaz.ba)