Deset godina od pogibije Trajkovskog, konačni rezultati istrage i dalje nepoznati

0
109

Na spomen-obilježju u Rotimlji kod Stoca, u srijedu će biti obilježena 10. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog i članova njegove delegacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obilježavanju godišnjice pogibije članova visoke makedonske delegacije u avionskoj nesreći 26. februara 2004. godine, prisustvovat će predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji će položiti vijence na spomen-obilježje.

Osim predsjednika Ivanova, u makedonskoj delegaciji na obilježavanju godišnjice prisustvovat će Spiro Ristovski, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Republike Makedonije i Luben Arnaudoski, zamjenik generalnog sekretara, dok će, osim Komšića, u delegaciji BiH biti predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović i prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Božo Ljubić. Također, ispred Vijeća ministara BiH, prisustvovat će zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš, ispred Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH general-major Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, i brigadni general Tomo Kolenda, komandant 4. brigade OS BiH.

Ispred Armije Republike Makedonije prisustvovat će general-major Dimče Petrovski, direktor Generalštaba Armije RM.

Obilježavanju desete godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Trajkovskog prisustvovat će i predstavnica njegove porodice Marija Trajkovska, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dolazak u Rotimlju najavili su i brojni predstavnici diplomatskog kora u BiH, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, kao i predstavnici makedonske misije EUFOR-a i delegacija Udruženja Makedonaca u BiH.

Bivši makedonski predsjednik Boris Trajkovski i šest članova makedonske delegacije, koji su krenuli na međunarodnu konferenciju u Mostaru, kao i dva člana posade, poginuli su 26. februara 2004. godine. Njihov avion je, kako je utvrđeno prvom istragom, udario u obližnju planinu. Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila “proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo”.

No, advokat porodica nekih stradalih tvrdio je da je na Trajkovskog izvršen atentat, a da su ostali članovi delegacije i posade kolateralna šteta.

Glavni istražitelj međunarodnog tima i predsjednik Komisije za zrakoplovstvo pri Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Omer Kulić potvrdio je za AA da je nedavno završena nova istraga o padu aviona Vlade Makedonije. Međutim, Komisija zadužena za obnovljenu istragu avionske nesreće neće predstaviti svoje nalaze na 10. godišnjicu pogibije Trajkovskog u Skoplju, kako je to bilo ranije najavljeno, već u martu ili aprilu ove godine.

Rezultati istrage će, kazao je Kulić, najprije biti dostavljeni tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 

(AA)