Demonstranti za danas najavili masovne proteste u Sarajevu

 U Sarajevu su i za danas najavljeni protesti građana pred zgradom Predsjedništva BiH. Plenum građana Sarajeva pozvao je sa sinoćnje sjednice na masovnije proteste, na kojima je proteklih dana bilo oko 100 ljudi. MUP Kantona Sarajevo saopštio je da  raspolaže saznanjima da se u određenim dijelovima grada organizuju grupe mladih ljudi koji planiraju da današnje okupljanje građana iskoriste za nasilne proteste usmjerene prema objektima institucija Kantona i BiH, te policiji.

U apelu građanima, objavljenom na internet stranici MUP-a Kantona, ističe se da saznanja sa terena ukazuju da te grupe pripremaju predmete i sredstva koje će koristiti u toku nasilnih protesta.

“Apelujemo da se svi učesnici protestnih okupljanja uzdrže od nasilja, te da evantualne izgrednike identifikuju i da ih u saradnji sa policijom odstrane sa skupa”, navode iz kantonalnog MUP-a.

Na sinoćnjoj sjednici Plenuma građana Sarajeva izglasan je zahtjev da Skupština Kantona Sarajeva na sjednici u ponedjeljak, 24. februara, bez odlaganja usvoji zahtjeve Plenuma koje je jučer usvojio Kolegijum Skupštine Sarajevskog kantona.

Kolegijum je prihvatio sva četiri zahtjeva Plenuma – uspostavljanje ekspertske vlade, reviziju plata i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom, reviziju privatizacije i uspostavljanje nezavisne komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima od 7. februara.

CentralnoGrijanje

Grupa za formulisanje zahtjeva zaprimila je oko 2.000 različitih zahtjeva, od kojih je formulisano 49 koji su proslijeđeni pravnoj grupi.

Naredni Plenum građana Sarajeva zakazan je za utorak, 25. februar, kada će biti poznato i da li je Skupština Kantona Sarajevo usvojila zahtjeve Plenuma.

Današnje protestno okupljanje u Sarajevu predviđeno je za 12.00 sati, a održavanje protesta najavljeno je i u nekoliko drugih gradova.

(Srna)