Demonstracije širom svijeta zbog zatvorenih novinara u Egiptu

Novinari i njihovi podržavaoci pridružili su se međunarodnim protestima protiv zatvaranja četiri novinara Al Jazeere u Egiptu.

Medijski radnici i zagovornici slobode govora su zalijepili trake preko usana i okupili su se na mjestima poput londonskog trga Trafalgar, libanskog Trga mučenika i kenijske prijestolnice Najrobi.

Na internetu su novinari postavili fotografije  medijskih reakcija s velikim transparentima na kojima piše “Novinarstvo nije zločin”, javio je Associated Press.

Peter Greste, Muhamed Fahmi, Baher Muhamed i Abdulah El Šami su među 20 optuženika kojima se sudi na osnovu optužbi da pripadaju i pomažu terorističkoj organizaciji zbog njihovog članstva u Muslimanskom bratstvu.

Oni su se izjasnili da nisu krivi. Al Jazeera je saopćila da su novinari samo radili svoj posao.

CentralnoGrijanje

Associated Press je jedna od mnogih medijskih organizacija koja je pozvala egipatske vlasti da oslobode novinare.

Al Jazeera je počela online kampanju #FreeAJstaff  1. februara, a povodom dana akcije koristit će platformu Thunderclap kako bi korisnici putem Tweeta, objave na Facebooku ili blog servisu Tumblr. objavili istu poruku u isto vrijeme širom svijeta.

Mnoge institucije, uključujući Bijelu kuću, Evropsku uniju i Ujedinjene narode, pozvale su na oslobađanje Al Jazeerinih novinara.

(brzevijesti.ba)