Demobilisani borci blokirali petlju Šićki Brod (FOTO)

0
425

Nekoliko stotina pripadnika boračke populacije blokiralo je danas oko 12 sati petlju Šićki Brod, odnosno zapadni ulaz u Tuzlu.

Oni su se danas okupili u sklopu širih protesta boraca u FBiH, a povod je Rezolucija koju je izradio Savjet branitelja Federacije BiH.

Eniz Paščaninović, predsjednik Udruženja zaboravljeni branitelji i borci iz Živinica, koji je ujedno i potpisnik  rezolucije za TK, izjavio je za Fenu da su demobilizirani borci danas blokirali put, jer se nadležna vlast oglušila na njihove zahtjeve koje su iznijeli nedavno na protestima u Sarajevu, a odnose se na usvajanje rezolucije.

Mi zahtijevamo da se uvede  borački dodatak za sve nezaposlene demobilzirane borce, da se uvede jedinstveni registar da se ne bi manipuliralo ciframa, koliko je zapravo branitelja učestvovalo u odbrani države BiH, te da se vrati čast borcima, koji su poniženi, izjavio je Paščaninović.

Dodao je da rezolucija ima sedam tačaka, ali osim spomenutih, jedan od njihovih osnovnih zahtjeva jeste da se ukine finansiranje temeljnih boračkih udruženja, jer ih, kako kaže ima oko 1.600, što predstavlja veliki finansijski trošak za državu, te da se oformi jedno boračko udruženje.

Bivši borci su se na petlji Šićki Brod podijelili u grupe, sve ceste na petlji su blokirane.

Na ovom dijelu saobraćanice već su se formirale kolone.

Zbog protesta boraca od 12.15 sati blokirani su granični prijelazi Orahovlje, Bijača i Crveni Grm, kao i petlja Šićki Brod na raskrsnici magistralnih puteva M-19, M-1.8 i M-4 kod Tuzle, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Zbog protesta boraca otežano se saobraća na magistralnim putevima u blizini Travnika, Novog Travnika, Viteza, Bugojna, Jajca, Gornjeg Vakufa i Donjeg Vakufa.

(Faktor/Objektivno.ba)