Delila Softić, doktorica s modne piste: Posao u Hitnoj omogućio mi je realniji pogled na život

RSD Sloboda
Naime, Softić je prije četiri godine diplomirala na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Ova titula donijela joj je i nove obaveze, ali mnoge stvari u njenom životu ostale su iste, piše Klix.

“Nakon što sam dobila zvaničnu titulu doktora medicine upisala sam postdplomski doktorski studij. Početkom prošle godine dogodila se jedna od najljepših stvari na profesionalnom planu, naime zaposlila sam se kao doktor medicine u Hitnoj pomoći KS. Osim toga nastavila sam se baviti i modelingom”, rekla nam je na početku razgovora Delila Softić.

RMU Banovići

Rad u Hitnoj pomoći KS

Budući da rad u Hitnoj pomoći veoma težak jer život pacijenata obično ovisi o njihovoj brzini, spretnosti, pribranosti i znanju Delilu smo pitali kako izgleda jedan njen radni dan.

“Kada nisam u ambulanti radim u timu s dva medicinska tehničara to jeste kao dio ekipe na terenu pri čemu pružamo neophodnu zdravstvenu pomoć građanima, a to je zapravo ono za što smo se svi školovali i za što na neki način živimo. Na poslu vlada predivna atmosfera, čak imamo i edukacioni centar i redovne vježbe i revizije koje svima nama pružaju mogućnost usavršavanja”, kaže nam.

Budući da je skoro svaka osoba empatična, kaže nam da joj se često desi da je pogodi tuđa tragedija. No, ma koliko cjelonoćne dežure bile teške kaže nam da niti jedan posao koji se voli nije težak.

“Najljepše od svega je kada ostanete maksimalno profesionalni i kada na licima pacijenata izmamite osmijeh i zahvalnost nakon profesionalno pružene zdravstvene pomoći. Posao u Hitnoj nije jednostavan, ali ništa što je lijepo nije jednostavno niti lako ostvarivo. Put ka bilo kakvom uspjehu nije obojen šarenim bojama i mirisima cvijeća. No jedna od najljepših životnih prilika je kada imate mogućnost da se bavite poslom koji volite i za koji ste se dugi niz godina školovali. Niti jedan posao koji se istinski voli nije težak”, objašnjava nam Softić.

Govori nam kako joj je ovaj posao omogućio realniji pogled na život ali i približio surovost realnosti u kojoj živimo.

“Osim toga ovaj mi posao svaki put iznova potvrđuje i učvršćuje vjeruju u najbitnije temelje sreće: zdravlje, ljubav i porodicu, te u to koliko ponekad samo jedna lijepa riječ i blag osmjeh mogu vratiti nadu u bolje sutra te želju za ozdravljenjem i nastavak borbe ma kako ona teška bila”, rekla nam je Delila i dodala da se nakon cjelonoćne dežure najbolje odmori uz dobru knjigu i provodeći vrijeme s najmilijima.

Ljubav prema modelingu

Budući da je Softić dugi niz godina bila jedno od najuspješnijih lica modne scene u Bosni i Hercegovini, ali u regiji pitali smo je otkud baš ljubav prema ovom najhumanijem pozivu.

“Ja sam još od djetinjstva voljela različite stvari pogotovo umjetnost, dobijala sam nagrade za slikanje tijekom osnovne škole. Potom sam završila gimnaziju a najdraži predmeti bili su mi matematika, fizika i engleski jezik. Oduvijek sam imala i posebnu ljubav prema glumi koju su na sreću zadovoljavale moje obaveze u manekenstvu, ali iako mi se roditelji bave arhitekturom i ekonomijom nisam imala dvojbe oko fakulteta koji želim da upišem. Medicina je ispunila sve moje kriterije. Moju želju da pomažem drugima kao i vjeru da ću zauvijek ostati motivirana budem li se bavila njome što je, barem za mene jako bitno”, objasnila nam je i kazala da je pacijenti često prepoznaju pa joj uvijek upute neku lijepu riječ i pohvalu.

Kada je modeling u pitanju Softić je bila angažovana širom svijeta radeći u zemljama kao što su Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Grčka, Holandija, Belgija, Njemačka i Italija. Zbog toga Delila i pored svih obaveza koje ima kao doktor medicine u Hitnoj pomoći KS neće odustati od modelinga.

“Modeling je također moja velika ljubav, moj omiljeni hobi. Uživam u svakoj saradnji s dizajnerima ili redateljima koje poznajem već dugi niz godina. Volim sve od snimanja reklama do revija na fashion weekovima”, rekla nam je na kraju razgovora Delila Softić i dodala kako će u narednom periodu nastaviti sličnim tempom, te na pravi način balansirati između svog životnog poziva i najvoljenijeg hobija.