Danas Žrijeb za EP u nogometu 2016. godine

0
114

U Nici će danas biti obavljeno žrijebanje grupa za evropsko nogometno prvenstvo 2016. u Francuskoj.

U kvalifikacijama će učestvovati 53 reprezentacije koje će biti podijeljene u devet grupa, osam po šest i jedna sa pet ekipa.

Reprezentacija BiH u žrijebu će biti u prvom šeširu, zajedno s ostalih osam nosilaca, Španijom, Njemačkom, Holandijom, Italijom, Engleskom, Portugalom, Grčkom i Rusijom.

Na evropskom prvenstvu prvi put će učestvovati 24 reprezentacije. Uz domaćina Francusku, plasman iz kvalifikacija izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, te najbolja trećeplasirana ekipa. Ostalih osam trećeplasiranih ekipa igrat će dodatne kvalifikacije za preostala četiri mjesta.

Iako zvanično neće igrati kvalifikacije, reprezentacija Francuske bit će uvrštena u grupu I gdje će biti pet ekipa, s kojima će tokom kvalifikacija igrati prijateljske mečeve.

Žrijebanje grupa počinje u 12 sati, a delegaciju BiH predstavljat će selektor Safet Sušić, potpredsjednik Nogometnog saveza BiH Darko Ljubojević, generalni sekretar Jasmin Baković i sekretar stručnog štaba Elmir Pilav.

Žrijeb će voditi generalni sekretar UEFA-e Đani Infantino te bivši evropski prvaci Rud Gulit i Biksente Lizarazu, a učestvovat će i golmani bivši evropski prvaci. među njima i Fabien Bartez koji će na pozornicu donijeti pehar namijenjen evropskom prvaku.

Nakon žrijeba planiran je sastanak timova iz istih grupa, tako da će se delegacija NSBiH u ponedjeljak vratiti u Sarajevo.

Raspored jakosnih grupa (šešira):

Šešir 1: Španija (branitelj naslova), Njemačka, Holandija Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija, Bosna i Hercegovina

Šešir 2: Ukrajina, Hrvatska, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka, Mađarska, Irska

Šešir 3: Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija, Poljska

Šešir 4: Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija

Šešir 5: Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedoija, Azerbejdžan, Gruzija, Kipar

Šešir 6: Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar.

Kvalifikacije će biti odigrane od septembra 2014. do oktobra 2015. godine.

Završni turnir u Francuskoj, koja će treći put biti domaćin najboljim reprezentacijama Evrope, igra se od 10. juna do 10. jula 2016. godine.

(BHRT)