Danas potpisivanje ugovora o poticajnim sredstvima

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i načelnici 16 općina iz FBiH potpisati će danas, 20. januara, u Sarajevu ugovore o poticajnim finansijskim sredstvima jedinicama lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona.

Riječ o općinama Stolac, Gračanica, Gradačac, Gornji Vakuf-Uskoplje, Novi Travnik, Posušje, Tešanj, Kiseljak, Tuzla, Bosanski Petrovac, Ravno, Tomislavgrad, Orašje, Grude, Doboj Jug i Ilijaš.

U cilju stvaranja preduslova za razvoj malih i srednjih poduzeća i otvaranja novih radnih mjesta na prostoru FBiH u posljednjih devet godina izdvojeno je 14,3 miliona KM za izgradnju 60 poduzetničkih zona u općinama FBiH, a u ovoj godini za te namjene je predviđeno ukupno 1,5 miliona KM.

CentralnoGrijanje

Od ukupno izdvojenih poticajnih sredstava za poduzetničku infrastrukturu dosad je više od 90 posto tih sredstava namijenjeno za poduzetničke zone što je dodatno animiralo općinske strukture da pokrenu ili ubrzaju aktivnosti na izgradnji poslovnih zona.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će, u suradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima i jedinicama lokalne uprave, nastaviti aktivnosti na uspostavi i razvoju poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

(Fena)