Danas počinju ZOI u Sočiju

0
146

Danas počinju Zimske olimpijske igre u Sočiju, najskuplje u historiji organizovanja igara jer je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara, prenosi B92.

Svi se nadaju da će uprkos prijetnjama terorista sa Kavkaza Igre proteći bez incidenata.

Ruske vlasti na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom u izgradnju olimpijskih borilišta uložile su četiri puta više od planiranih 12 milijardi dolara i time oborile rekord ljetnih igara u Pekingu 2008. godine, koje su koštale 44 milijarde dolara.

Za prve Zimske igre na teritoriji Rusije, prethodno je Moskva 1980. godine organizovala Ljetne igre, ukupno je izgrađeno 11 borilišta podjeljenih u dvije grupe – Olimpijski park u gradu na obalama Crnog mora i planinski kompleks u Krasnoj Poljani.

Prema informacijama koje dolaze sa lica mesta, bezbjednost je na najvišem mogućem nivou, Soči se praktično nalazi u “prstenu” više od 40.000 policajaca i vojnika, sve sa ciljem da se sportisti iz 88 zemalja,među kojima je i BiH, osjećaju kao kod kuće i da, kako i dolikuje, pobijedi olimpijski duh.

Prvi utisci iz Sočija uglavnom su podijeljeni. Ima pozitivnih, ali više je onih koji se prije svega odnose na smještaj novinara, pošto neki hoteli praktično nisu ni završeni, pa predstavnici “sedme sile” nailaze na mnogobrojna iznenađenja koja su preplavile javne mreže. Također, to je već i uobičajeni skok cijena, sve je bar duplo skuplje nego obično.

Kada su u pitanju sportska borilišta, takmičari, njih blizu 3.000 sa svih meridijana, boriće se u sedam sportova, ukupno 15 disciplina, i biće podijeljeno ukupno 98 zlatnih medalja. Zanimljivo, najbrojnija je ekspedicija SAD sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije.

Ceremonija svečanog otvaranja, počinje danas u 17 sati po srednjeevropskom vremenu.

Zimske olimpijske igre u Sočiju, 22. po redu, biće održane od 7. do 23. februara.

(brzevijesti.ba)