Danas počinju radovi na skoro 2,5 kilometara dugom tunelu autoputa kod Zenice

RSD Sloboda
Na ovoj poddionici najznačajniji je objekt tunel Zenica čija je lijeva cijev dužine 2.475, a desna 2.420 metara. Pored tunela će se graditi potputnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak. Izgradnjom poddionice Ponirak – Vraca skratit će se put Zenica – Žepče za pet kilometara, piše Klix.ba.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca iznosi 59.408.825,00 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

RMU Banovići

“Projekti izgradnje autoceste na Koridoru 5C predstavljaju važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan. Izgradnjom ovih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unapređenje trgovinskih tokova između zemalja regiona, što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine”, kazali su iz Autocesta FBiH.

Ugovor za izgradnju autoceste na poddionici Ponirak – Vraca potpisan je 1. augusta 2019. godine s domaćom kompanijom Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo.

Tom prilikom prisutnima će se obratiti direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, predstavnica EIB-a za BiH Sandrine Friscia, direktorica EBRD ureda u BiH Manuela Naessl te šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.