Danas počinje Svjetsko košarkaško prvenstvo u Španiji

Najveći košarkaški party može početi. Ljubitelji igre pod obručevima širom svijeta dobili su, žargonski rečeno, svojih “pet minuta” jer će danas početi Svjetsko prvenstvo u košarci u Španiji, koje će trajati do 14.

Utakmice ovogodišnjeg izdanja prvenstva svijeta biće odgirane u šest gradova – Madridu, Barceloni, Granadi, Bilbau, Sevilli i Las Palmasu. Zanimanje je veliko i svi očekuju vrhunski spektakl u narednim danima koji bi trebali donijeti sjajne mečeve, ali, o tom potom…

Na Svjetsko prvenstvo su se automatski plasirale reprezentacije Španije, koja je imala tu čast da bude domaćin najjače svjetske smotre i selekcija SAD-a, koja je bila olimpijski pobjednik 2012. godine u Londonu i 2008. u Pekingu, a povrh svega brani titulu šampiona osvojenu prije četiri godine na prvenstvu održanom u Turskoj.

Na čelu košarkaške selekcije SAD-a na Svjetskom prvenstvu u Španiji nalaze se sjajni James Harden i Anthony Davis, koji su nosioci zlatnih medalja sa OI u Londonu. Uz Hardena i Davisa u redovima favorita za novi naslov i moćnoj ekipi koju sa klupe predvodi selektor Mike Krzyzewski su još, između ostalih i odlični Derrick Rose, Stephen Curry i Rudy Gay. Ovaj trio je već igrao 2010. godine u Turskoj, kada su SAD očekivano opravdale ulogu favorita i izborile zlatnu medalju.

Amerikanci, branitelji titule i olimpijski prvaci startovaće danas na ovom SP-u u za njih  praktično trening utakmici u kojoj će za protivnika imati Finsku i u kojoj očekuju sigurnu pobjedu.

Premda neki analitičari iz svijeta košarke tvrde kako je tim koji predvodi selektor Mike Krzyzewski spada među “anemičnije” i najslabije američke selekcije u posljednjem periodu, teško je u ovom trenutku zaista i pomišljati da će autoritativnim Amerima bilo ko moći stati na put i pomrsiti im račune te omesti ih u dostizanju cilja, a to je kao što znamo uvijek bilo i ostalo samo – zlato. Iako će nastupiti bez najvećih i najznačajnijih košarkaških imena i dalje su prvi favorit ovog SP-a.

CentralnoGrijanje

Tim koji bi ipak, bar na teoretski gledano, mogao donekle zagorčati snove Amerikanaca o novom penjanju na svjetski tron, je reprezentacija Španija, koja će biti silno motivisana da pruži maksimum pred svojim navijačima, a ono što je bitnije je svakako činjenica da u svojim redovima ima dovoljno asova koji su u stanju da ostvare zapažene domete. Od drugih evropskih selekcija najviše se očekuje od prvaka Starog kontinenta, Francuske, iako će ona igrati oslabljena budući da u redovima trikolora neće biti Tonya Parkera. I Argentina će biti oslabljena jer će na ovogodišnjem SP-u igrati bez Emanuela Davida Ginóbilija, sjajnog veterana koji je zadobio povredu.

Nastupa 24 tima

Na ovogodišnjem SP-u nastupa 24 tima podijeljena u četiri grupe sa po šest reprezentacija, a to su: grupa A: Brazil, Egipat, Francuska, Iran, Srbija, Španija, grupa B: Argentina, Hrvatska, Grčka, Filipini, Portoriko, Senegal, grupa C: Dominikanska Republika, Finska, Novi Zeland, Turska, Ukrajina i SAD te grupa D: Angola, Australija, J. Koreja, Litvanija, Meksiko i Slovenija.

Danas na programu
Grupa A: Egipat – Srbija (15.30 sati), Francuska – Brazil (18), Iran – Španija (22), grupa  B: Hrvatska – Filipini (12.30 sati), Portoriko – Argentina (17.30), Grčka – Senegal (20).Grupa C: Ukrajina – Dominikanska Republika (12.30), Novi Zeland -Turska (16), SAD – Finska (21.30). Grupa D: Angola – Južna Koreja (12.30), Australija – Slovenija (16.30), Meksiko – Litvanija (19).

(vijesti.ba)