Danas počinje nova mektepska godina

Povodom početka nove mektepske godine koja počinje danas, Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH uputila je odgovarajuća uputstva muftijstvima i medžlisima kako bi bile poduzete sve aktivnosti koje će osigurati pravovremeni početak mektebskog odgojno-obrazovnog rada.
Pozivani su roditelji i staratelji da upišu djecu u mekteb i prate njihovo redovno pohađanje.

– Mekteb je naša osnovna i temeljna odgojno-obrazovna ustanova koja polaznicima omogućava elementarno islamsko obrazovanje, usvajanje odgojnih vrijednosti i praktično ovladavanje vještinama izvršavanja ibadetskih dužnosti – stoji u saopćenju.

“Ibadet je sve ono što Allah voli i čime je zadovoljan, od riječi i djela, javnih (spoljašnjih) i tajnih (unutrašnjih)”.

CentralnoGrijanje

Naglašava se da je mekteb put integracije mlade ličnosti u džemat (skup, zajednica, grupa, okupljenost) i njeno pripremanje za islamski način života.

Polaznicima, njihovim roditeljima i starateljima, te muallimima i muallimama Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta IZ BiH je uputila čestitke uz želju za uspješnu realizaciju obaveza koje stoje pred svima njima.

(Fena)