Danas Dan žalosti u Ukrajini

0
118

Zastave će u cijeloj Ukrajini danas biti na pola koplja na javnim zgradama, a koncerti i sportska takmičenja bit će otkazani, navodi se u saopštenju predsjednika Viktora Janukoviča, objavljenom sinoć na stranicama ukrajinskog predsjedništva.

Ministri vanjskih poslova EU vanredno se danas sastaju u Bruxellesu, kako bi donijeli odluku o tome kakve će se mjere poduzeti i da li će se uvesti sankcije Ukrajini.

Ne postoji plan o održavanju prijevremenih predsjedničkih izbora u Ukrajini, izjavio je vršilac dužnosti ukrajinskog ministra spoljnih poslova Leonid Kožara.

On je u intervjuu CNN-u rekao da je predsjednik Viktor Janukovič “izabran na legitiman način 2010. godine” i da je taj rezultat priznat širom svijeta.

Kožara je rekao da Ukrajinu ne treba koristiti kao “kartu u geopolitičkim igrama istoka i zapada”.

“Ukrajinski narod ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini”, rekao je ukrajinski zvaničnik i odbacio navode da Kijev pod “direktnim uticajem” Rusije. Kožara je rekao da u Kijev trenutno dolazi previše posjetilaca iz zapadne Evrope.

Kožara je izjavio da državno rukovodstvo Ukrajine smatra da su pregovori jedini mogući način za izlazak iz ove situacije i dodao da je vlada spremna da razgovara sa opozicijom o Ustavu.

U srijedu navečer objavljeno je kako su ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i oporba dogovorili primirje. Također je objavljeno da je Janukovič spreman nastaviti pregovore s oporbom kako bi se prekinulo nasilje.

Janukovič je otpustio zapovjednika oružanih snaga generala pukovnika Vladimira Zamana te kao novog šefa vojske imenovao admirala Jurja Iljina. Iljin je bivši zapovjednik ukrajinske mornarice.

U posljednja dva dana u Ukrajini su bili dosad najžešći sukobi između prosvjednika i policije. Ubijeno je 26 ljudi, a stotine ljudi su ozlijeđene.

(Avaz)