Dan vozača i automehaničara obilježen u Tuzli /VIDEO/

Dan vozača i automehaničara obilježen u Tuzli /VIDEO/

RSD Sloboda

Svečanim defileom kroz grad, danas je u Tuzli obilježen 15. januar, Dan vozača i automehaničara. Na ovaj dan koji se od 1960. godine obilježava u Tuzli ukazano je na odgovoran i težak posao vozača, ali je prilika iskorištena i za podsjećanje poštivanja pravila i propisa u saobraćaju, kao i na odgovorno ponašanje i vozača, ali i pješaka.

Ramiz Begović kao vozač radi već 24 godine. Jedan je od omiljenijih vozača među putnicima zbog svog vedrog duha, a kaže da mu je od svega najdraže što se kroz rad može družiti s ljudima.

RMU Banovići

“Druženje s ljudima donosi to. Ja sam igrom slučaja popularan na društvenim mrežama baš zato što se družim s ljudima, pričam njihove priče koje oni meni prenose i tako da bez običnog naroda vjerujte nema ništa”, kaže vozač Ramiz Begović.

Ramiz se zajedno sa kolegama vozačima posebno raduje 15. januaru, jer se baš na ovaj dan njeguje tradicija, ali i slave prvi susreti s volanom. Na posao, kažu, idu s osmijehom i nadom da će uslovi rada biti poboljšani.

“Pa malo ceste trebaju više da se obnove. Puno mi to plaćamo, a ljudi nas ne vide u tom dijelu”, dodaje njegov kolega Edin Arifović.

Osim neobnovljenih cesta, problem su i finansije zbog kojih je povećan odliv mlađeg kadra.

“Nisu dovoljno plaćeni, nisu dovoljno nagrađeni sa svojom platom za svoj rad. Koliko rade, nisu toliko nagrađeni. Slabe su plate, slabe su finansije”, pojašnjava Srđan Miljanović, predsjednik Udruženja vozača i automehaničara TK.

Uz nezaobilazna druženja i razmjenu iskustava, vozači sa ovog područja će nastaviti njegovati tradiciju i u narednim godinama te uz zvuke sirena dati do znanja da su, bez obzira na teške uslove, bitan element u svakodnevnici svih nas.

 

(Federalna.ba/ Prilog:Azre Delmanović)