Dačić: Postoje značajne razlike u stavovima

0
53

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Bruxellesu završen je bez dogovora o najvažnijim pitanjima, prenijeli su beogradski mediji. Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hasim Tachi su nakon skoro dvosatnog susreta, uz posredovanje visoke predstvnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, izjavili da nije postignut dogovor oko ključnih tema.

Visoka predstavnica EU je nakon završetka večerašnjih pregovora izjavila da je zadovoljna posvećenosti zvaničnika Srbije i Kosova da nastave dijalog i proces normalizacije odnosa.

Teme nastavka dijaloga bile su pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako su prenijeli beogradski mediji, kosovska strana strana još insistira da se u nadležnost Osnovnog suda u Mitrovici, pored četiri srpske opštine, uključe i tri većinski albanske opštine južno od Ibra.

“Nismo uspeli da dođemo do dogovora i postoje značajne razlike u stavovima”, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić, prenosi RTS.

Dačić je rekao da prištinska strana, na čelu sa Tačijem, još insistira da se u nadležnost Osnovnog suda u Mitrovici, pored četiri srpske opštine, uključe i tri većinski albanske opštine južno od Ibra.

“Time se remeti zastupljenost po etničkoj strukturi koja je ranije dogovorena”, izjavio je Dačić u obraćanju medijima.

Izrazivši očekivanje da će naći praktična rješenja Dačić je saopštio novinarima da će se razgovori o pravosuđu, kao i predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, nastaviti 12. februara nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Dačić je rekao i da je srpska strana iznenađena pokretanjem postupka protiv lidera GI SDP Olivera Ivanovića i izrazio nadu da to neće uticati na predstojeće ponovljene izbore u sjevernoj Mitrovici.

Razgovorima u Bruxellesu prisusutvova je i vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić.

(Anadolija)