Da Vincijeva slika “Nativity” rješenje za novu generaciju 3D displeja?

0
117

Rezultati mjerenja izvršenih na Da Vincievoj slici The Youngest Madonna „Nativity“ (1452.-1519.) mogli bi otvoriti eru nove generacije 3D displeja, rečeno je na okruglom stolu koji je održan u Muzeju „Kulenovic Collection“ u Karlskroni u Švedskoj.

Na skupu je  predstavljena metodologija o 3D efektu u klasičnom slikarstvu. Kao objekt istraživanja i tumačenja dobivenih podataka bila je slika Leonarda da Vincia Th  Youngest Madonna „Nativity“ koja je jedan od eksponata stalne postavke ovog muzeja.

“Mjerenju slike se pristupilo s aspekta da naš trodimenzionalni svijet nije samo naše binokularno viđenje već da i slika kao objekt posmatranja može izazvati 3D percepciju, što je poznato već stoljećima a koristilo se u klasičnom slikarstvu. Moderna 3D tehnologija dočarala je 3D percepciju fuzijom nekoliko tačaka posmatranih s različitih pozicija” rekao je za Agenciju Fena stručni saradnik Muzeja Fredrik von Platen.

Pojašnjava da su mjerenja slike „Nativity“ urađena kamerom visoke rezolucije i rezultati obrađeni pomoću komjuterskih vizualnih teorija pokazali su da predstavljena metodologija korištena na Da Vincijevoj stereotipnoj tehnici šalje različite 3D informacije.

Da bi se isti efekt dobio primjenom modernih tehnologija mora se koristiti optičko zračenje.

Učesnici okruglog stola koji je za poznavaoce i ljubitelje djela Da Vincija, te svjetske stručnjake iz domena 3D percepcije organizovao Muzej „Kulenovic Collection“ u saradnji sa srodnim institucijama kulture iz Švedske i Evrope, a koji je vodio Von Platen, objasnili su da bi njihovo otkriće mogla biti najava nove generacije 3D displeja.

 

(Fena)