Da li će uslijediti sankcije za BiH?

0
107

Plenarno zasjedanje Komiteta stručnjaka Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca – Moneyval započelo je jučer u Strazburu, a na dnevnom redu će tokom ove sedmice biti i Bosna i Hercegovina, potvrdio je za Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u ovom tijelu.

Naime, očekuje se da će Moneyval sankcionirati našu zemlju zbog obaranja Zakona o spriječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti u Parlamenti BiH prije nekoliko sedmica. Omerhodžić, kako ističe, nema nikakvih detalja u vezi sa time, ali da će se sigurno to pitanje naći na dnevnom redu. Zasjedanje traje cijelu ovu sedmicu.

– U petak očekujemo konačnu odluku o Bosni i Hercegovini. Ne mogu pretpostaviti kakva će odluka biti, ali je sigurno da postoji nezadovoljstvo neusvajanjem zakona – kazao je Omerhodžić, dodajući da ne zna ni termin rasprave.  Iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu kazali su nam, također, da je zasjedanje započelo i da se očekuje izjašnjenje o Bosni i Hercegovini. Od ranije je poznato da EU zahtjeva da se usvoji novi zakon koji će u BiH dovesti međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca.

No, poslanici iz RS su taj zakon oborili, pa BiH prijete međunarodne sankcije i dolazak na crnu listu zajedno sa Iranom i Sjevernom Korejom. Portparol EU Delegacije Endi Mekgafi je ranije izjavio da će neusvajanje zakona imati bi ozbiljne posljedice.

– BiH ne bi imala efikasan sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, a u pitanje bi došlo i ispunjavanje obaveza države prema MONEYVAL-u i MMF-u. Potom, izuzetno je važno da bi BiH mogla da se nađe pod značajnim finanisijskim pritiskom, npr. banke i druge finansijske institucije u BiH suočile bi se sa teškoćama pri transferu novca diljem svijeta. Sve novčane transakcije u i izvan BiH bile bi budno praćene od strane finansijskih institucija drugih zemalja, što bi dovelo do ozbiljnih kašnjenja u novčanim transakcijama. Tako bi, na primjer, kasnile novčane doznake iz inostranstva. Istovremeno, zbog kašnjenja u novčanim transakcijama, potencijalni investitori tražili bi druge destinacije za investiranje. Drugi čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH, a od takvog udarca na reputaciju zemlje teško se oporaviti – istaknuo je Mekgafi.

(Oslobođenje)