Da li će “Dita” ponovo postati vlasništvo Vlade TK?

0
102

Radnici Dite postavljali su šatore ispred fabrike, kao i zgrade u kojoj je do februarskih demonstracija bila smještena Vlada TK, a već mjesecima ispred pravosudnih institucija traže ispunjenje radničkih prava, uvezivanje staža i isplatu zaostalih plata. Radnici nisu optimistični, a Vlada TK je obećala da će status radnika Dite biti riješen do 1. maja.

Ujedinjeni u onome što ih najviše boli, a to je neispunjenje radničkih prava, ili kako kažu, gluhoća na trenutno stanje nekada najvećeg industrijskog giganta Fabrike deterdženata „Dita“ Tuzla, dovelo je radnike na rub. Samostalni sindikat hemije i nemetala Federacije BiH početkom aprila održao je sastanak sa čelnicima Vlade TK na kojem je prezentovano stanje i problematika u hemijskoj industriji. Kako navode, na tom sastanku donesena je odluka da prioritet Vlade kantona bude rješavanje radno pravnog statusa radnika „Dite“.

 „Prošlo je mjesec dana. Prvi je maj. Izjave ove Vlade su bile javne, da će se „Dita“ pokrenuti do 1., maja. Radnici su i dalje na ulici, obespravljeni, neriješenog radno-pravnog statusa.“, kaže Kata Iveljić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika „Dite“, navodi da je u razgovoru sa premijerom Umihanićem, premijer istakao da je rješavanje pitanja „Dite“ jako složena procedura, a da će na narednoj sjednici Skupštine TK biti ponuđena rješenja „Konjuha“ i „Dite“ do kojih je došao Stručni tim Vlade.

„Evo sačekat ćemo, i to čemo sačekat. Ja nisam optimista, evo prošli 1. maj u štrajku, nova godina, evo sad 1. maj. Znači, trebamo još jednu novu godinu dočekat dole u šatorima. Nećemo! Ja sam spreman, rekao sam, sačekat ćemo ovo, i ako ne bude blokirat ćemo Skupštinu. Otići su sa radnicima pred Skupštinu, nećemo odozgo otići dok ne završe „Ditu“. Nama je dosta ovoga svega.“, ističe Mehmedović.

Radnici su mišljenja da je Vlada kantona na čelu sa premijerom Čauševićem bila gluha na njihov vapaj. Vlada na čelu sa Umihanićem formirala je tim za rješavanje statusa radnika a cijeli izvještaj će razmatrati Skupština TK.

U konkretnom slučaju „Dite“ Vlada će se morati odlučiti da li da kupi učešće privatnog vlasništva ili ne ili da odabere drugi scenarij koji će biti ponuđen. Dakle, Vlada će samo pripremiti, a Skupština će donijeti odluku.“, pojašnjava Bahrija Umihanić, premijer TK.

Ono što ohrabruje kada je u pitanju Fabrika deterdžnata „Dita“ Tuzla jeste što je stvarna vrijednost kapitala „Dite“ veća od obaveza koje „Dita“ ima, što daje prostora da je moguće izvršiti finansijsku konsoolidaciju, a poslije toga i revitalizaciju, odnosno pokretanje proizvodnje. Postavlja se pitanje da li će „Dita“ koja je isprva bila dio vlasništva Vlade Kantona, to ponovo postati.     (RTV Slon)