Cvrtila: Za naručeno ubistvo “kapitalca” i do 100 hiljada eura

0
113

Cijena jednog naručenog ubistva se kreće oko desetak hiljada eura, a ako je u pitanju neki “kapitalac” cijena ide i do sto hiljada eura, tvrdi hrvatski bezbjednosni stručnjak Željko Cvrtila.

 On je, međutim, za splitsku “Slobodnu Dalmaciju” napomenuo da ti podaci nikada nisu bili dostupni javnosti, jer policija do njih nikada ni ne dođe.

Cvrtila kaže da poznati kriminalisti upozoravaju da ne treba misliti da su plaćene ubice rijetki ljudi koji se “svijećom” moraju tražiti da bi počinili ubistvo.

“Danas ima na stotine boraca koji su bili u raznim vojskama, a ne znaju šta će sa sobom”, naveo je Cvrtila dodavši da je riječ o ljudima sa penzijama koje ne prelaze 100-200 eura.

Takvi su, ističe, spremni na sve i svašta.

Splitska “Slobodna Dalmacija”, naime, piše da je u Hrvatskoj vrlo teško govoriti o tome da li ima naručenih ubistava jer, kako se navodi, policija i tužilaštvo, koji su za to zaduženi, nikada, ili uglavnom nikada, ne dokažu ko je naručio ubistvo.

Najviše što mogu da učine jeste da uhvate počinitelja, ali kriminalističkom obradom vrlo teško otkriju nalogodavce i motive, te tako javnosti ostaje da se bavi nagađanjima, naveo je Cvrtila.

“Policija je imala veliku priliku da to otkrije u slučaju ubistva (vlasnika Nacionala) Ive Pukanića, pa nije, nego se sve zadržalo na Joci Amsterdamu, koji je navodno organizovao i pokrenuo Pukanićeve ubice”, naveo je Cvrtila i dodao da pravi motivi i ime onoga koji je lično bio zainteresovan za to da naruči ubistvo nikada nisu otkriveni, a akteri tih ubistava već odavno služe pravosnažne zatvorske kazne.

(Vijesti.ba / Foto: Ilustracija)