Cvijanović: Moguća blokada zajedničkih institucija

0
116

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je moguća blokada zajedničkih institucija BiH zbog ponašanja bošnjačkih dužnosnika u “slučaju Orić”.

“To su određena neprincipijelna ponašanja, jer kad god se nešto dogodi na strani Republike Srpske nastanu burna reagiranja u Federaciji, a kada ovakve stvari rade bošnjački političari, onda se očekuje da to prođe nekažnjeno”, rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci. Ona je naglasila da se svugdje moraju primjenjivati isti standardi.

“Postoje razni načini da se ne sudjeluje u radu zajedničkih organa. Ako tako odluče predstavnici iz Republike Srpske, tako će i biti. Mislim da tu nema nikakvih podijeljenih mišljenja i svi iz Republike Srpske sigurno će postupiti na isti način”, rekla je Cvijanović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te stranački lideri Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić razgovarali su 30. siječnja u Predsjedništvu BiH sa Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem, Amirom Mehmedovićem, Smajom Mandžićem i Nurijom Husićem protiv kojih istragu vodi Tužiteljstvo Srbije za ratne zločine.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila je zahtjev Interpola Beograd za provjeru ovih pet osoba radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog sumnje da su 12. srpnja 1992. godine počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestima Zalazje i Donji Potočari, u općini Srebrenica.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Vlada Republike Srpske ima negativan stav prema Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o spriječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.
Cvijanović je naglasila da zakoni koji se donose u Parlamentarnoj skupštini BiH moraju  imati apsolutnu podršku predstavnika iz Republike Srpske, što se u ovom slučaju ne događa, pa neće biti ni zakona.

“Vlada Srpske je razmatrala informaciju koja se odnosi na donošenje ovog zakona na nivou BiH, uvažila mišljenje koje je prethodno dalo Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je negativno, smatrajući da nema potrebe da se na taj način donosi zakon, jer odjeljenja koja su predviđena tim zakonom već postoje u MUP-u, a iskazano je i nezadovoljstvo kada je riječ o sudionicima iz Republike Srpske u raznim predstavljanjima”, rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci.

Zastupnici iz Republike Srpske u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izrazili su ranije protivljenje Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, kojim se predviđa da financijsko-obavještajno odjeljenje Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ preraste u posebnu agenciju pod okriljem Ministarstva sigurnosti BiH.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović zadovoljna je što je Međunarodni monetarni fond /MMF/ odobrio šestu tranšu četvrtog standby-aranžmana, jer se sada može pristupiti izvršavanju svih obaveza koje su bile na određenom čekanju.
Cvijanović je dodala da će ove obaveze biti isplaćene i završene tijekom financijske godine, odnosno u narednih mjesec dana.

“Odobrenje tranše predstavlja značajno olakšanje, ali isto tako očekujemo da ćemo u narednih mjesec dana biti u stanju da povučemo novac od ‘Elektrorenosa”, naglasila je Cvijanović.

Ona je novinarima u Banja Luci rekla da je odobrena tranša MMF-a dugo čekana, jer je trebala biti odobrena još u prosincu, ali to nije krivnja Republike Srpske.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ jučer je BiH odobrio šestu tranšu četvrtog standby-aranžmana u iznosu od oko 95.446.000 KM.

 

(SRNA)