Curiosity na Marsu otkrio ostatke slatkovodnog jezera

Rover Curiosity otkrio je znakove drevnog slatkovodnog jezera za koje naučnici pretpostavljaju da bi moglo sadržavati mikroorganizme stare desetine miliona godina, javlja Science.

Već dugo se zna da je prije 3,5 milijardi godina u blizini Marsova ekvatora postojao izvor vode. On nije bio ni slan ni kiseo, a sadržavao je hranjive tvari. Ukratko, bio je savršeno mjesto za nastanak mikroba. Presušio je nakon nekoliko hiljada godina a stručnjaci smatraju da su, ukoliko su postojali, mikrobi tada odselili u podzemlje.

Podsjećamo, NASA-in rover Curiosity poletio je sa Floride 26. novembra 2011. godine, a sletio je na Aeolis Palus u Gale krater na Marsu prošle godine.

CentralnoGrijanje

Iako posjeduje razločite alate, Curiosity ipak nije osposobljen alatima koji bi mu mogli pomoći u traganju za fosiliziranim ostacima mikroba.

Ipak, riječ je o još jednom uspjehu NASA-ina rovera koji je nedugo nakon dolaska na Crveni planet otkrio tragove drevnog presušenog potoka čijom su analizom naučnici prvi puta spoznali da voda koja je nekada tekla Marsom nije bila isključivo kisela, već da je imala i neutralni pH.