Crna Gora rekla “ne” McDonald’s-u

0
142

Restorani lanca brze hrane McDonald’s rasprostranjeni su širom svijeta, ali ipak nekoliko zemalja, među kojima i Crna Gora, odlučilo je da se usprotivi popularnom brendu i kaže ne fast food gigantu, piše američki časopis The Daily Meal, a prenosi agencija Mina business.

“Možete naći McDonald’s u nekim prilično zabačenim mjestima, na primjer blizu zatvora Gvantanamo na Kubi, usred pustinje Negev u Izraelu, ispod Muzeja komunizma u Pragu, pa čak i unutar starog prizemljenog aviona na Novom Zelandu. Ipak, McDonald’s nije svuda, postoji određeni broj zemalja širom svijeta, uglavnom u Africi i srednjoj Aziji, gdje ‘zlatni lukovi’ tek treba da otvore restoran”, navodi se u tekstu pod nazivom Deset zemalja koje su zabranile McDonald’s.

Neke zemlje su, kako je objašnjeno, direktno zabranile ovoj kompaniji ulazak.

Crna Gora, na primjer, kako se navodi, rekla je ne McDonald’s-u i usprotivila se globalizaciji, odnosno velikim globalnim brendovima, ne dozvoljavajući im da dominiraju tržištem.

Daily Meal, specijalizovani magazin za hranu i piće, podsjeća da je prije nešto više od deset godina McDonald’s bio prisutan u crnogorskom glavnom gradu Podgorici tokom ljeta, sa malim mobilnim restoranom.

“Bio je popularan i posao je dobro išao, ali ga Vlada nije htjela. Crna Gora je dugo bila otporna na velike svjetske brendove koji idu na dominaciju na tržištu, istiskujući male biznise”, navodi se u tekstu.

Vlada, kako se dodaje, brine i o zdravlju svojih stanovnika, stajući na stranu lokalnih restorana, a hrana iz McDonald’s-a je previše nezdrava i ljudi su imali “veće brige.”