Čovječanstvu prijeti mutirani HIV virus

Švedski naučnici otkrili su novi, mutirani tip virusa HIV, koji se razvija u sidu znatno brže od bilo koje ranije poznate vrste.

Novi tip virusa, nazvan A3/02, otkriven je 2011. godine i predstavlja spoj dva ranije poznata tipa, a sada ozbiljno hara na zapadu Afrike, posebno u Gvineji Bisao gdje je svaki dvadeseti stanovnik zaražen HIV-om. Stručnjaci strahuju od činjenice da se sojevi virusa sve češće kombinuju i razvijaju.

– Ovaj novi, rekombinovani HIV daleko je snažniji i agresivniji nego njegovi prethodnici – rekla je autorica studije, doktorant na Lund niverzitetu Anđelika Palm.

Naučnici ističu da ljudi koji su zaraženi tim tipom u roku od pet godina od virusa HIV-a razviju sidu, što je za dvije i po godine brže od razvoja ostalih tipova virusa.

CentralnoGrijanje

– Ono što je dobro u čitavoj priči je što su, barem prema saznanjima koja mi imamo, lijekovi kojima raspolažemo podjednako funcionalni na svim HIV podtipovima i varijacijama – objašnjava Palmova.

Ruski naučnici u Sibiru također su detektovali novi soj HIV-a poznat kao 02_AG/A, koji se širi velikom brzinom po zemljama bivšeg SSSR-a.

Avaz