Čović: Kantoni se nikad neće ukinuti!

U intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako tešku socijalnu i ekonomsku sliku u BiH te socijalni bunt neko pokušava zloupotrijebiti i iskoristiti.

“Ovo je socijalno nezadovoljstvo koje neko pokušava zloupotrijebiti i iskoristiti za svoje političke svrhe. Uvjeren sam da se u tome djelomično uspjelo jer materijalna šteta i poruke koje su išle s tim ubile su osnovnu ideju prosvjeda”, smatra Čović.

Po njegovim riječima, bošnjačka dimenzija bunta pokušava se unijeti među Hrvate, a pokušava se progurati i ideja o gašenju kantona unutar Federacije.

“Vidjeli ste neke mudre glave koje izlaze s prijedlozima da se ugase kantoni, kako bi to, navodno, rasteretilo Federaciju BiH. Poručujem im da se to nikada neće dogoditi. Federacija se mora reorganizirati, ali kroz taj proces se mora osigurati ustavna jednakopravnost hrvatskog i bošnjačkog naroda”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH kazao je kako se zbog upražnjene pozicije direktora policije u HNK-u, policijske strukture nisu dobro snašle u neredima.

CentralnoGrijanje

“Ne želim se miješati u rad tih institucija, ali kada izložite napadu građane i njihovu imovinu, onda se to mora kazati. U Mostaru ima dovoljno policije, uključujući i specijalnu jedinicu, i mislim da nije trebala dolaziti pomoć sa strane. Na žalost, kada smo shvatili da taj sistem ne funkcionira, samoorganizirali smo se”, kazao je Čović.

On je dodao kako je grupa ljudi bila spremna braniti sjedište HDZ-a BiH, ali da se od toga odustalo kako bi se izbjegle još teže posljedice.

“Da se to dogodilo, sigurno bi pala krv, a to bi bilo porazno za nas, iako je to bio cilj onih koji su sve organizirali. Zamolio sam naše ljude da se sklone pa makar ih neko nazvao kukavicama. Materijalnu štetu ćemo nadoknaditi, ali ako bi žrtve pale, to bi bilo pogubno”, kazao je Čović za Večernji list.

(FENA)