Članice NATO-a povlače vojsku iz misije u Iraku, Crna Gora razmišlja o odgađanju slanja vojnika

Članice NATO-a povlače vojsku iz misije u Iraku, Crna Gora razmišlja o odgađanju slanja vojnika

RSD Sloboda

Ministarstvo odbrane Crne Gore razmišlja o odgađanju slanja crnogorskih vojnika u NATO misiju u Iraku zbog krize na Bliskom istoku, izazvane ubistvom iranskog generala Kasema Sulejmanija, koje su izvele američke snage, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Skupština Crne Gore nedavno je usvojila odluku Vijeća sigurnosti o slanju dvojice crnogorskih vojnika u ovu misiju.

RMU Banovići

Tom odlukom je predviđeno i da Vojska Crne Gore bude raspoređena na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, gdje bi mogli biti upućeni jedan ili dva oficira. Iz Ministarstva odbrane Crne Gore kažu kako postoji mogućnost da se odgodi slanje crnogorskih vojnika u ovu misiju, iako, kažu, ono nije bilo predviđeno prije sredine godine.

– Za sada su suspendirane samo trening aktivnosti zbog situacije u Iraku. Misija nije ukinuta, ali ćemo da vidimo koliko će ova situacija potrajati i kako će se razvijati. Može se desiti da se odgodi odlazak naših vojnika u misiju, iako ono ne bi bilo realizirano prije sredine godine – saopćeno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Vojska Slovenije - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Vojska SlovenijeFoto: (Ministarstvo odbrane Slovenije)

Slovenija je saopćila da će povući svojih šest vojnika, koji su s koalicijskim snagama učestvovali u obuci iračke vojske, objavilo je jutros Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Slovenski vojnici će biti izvučeni zajedno s njemačkim. O odluci o povlačenju obaviješteni su predsjednik države Borut Pahor i ministar odbrane Karl Erjavec, koji su se rano jutros o stanju u Iraku konsultirali u Ministarstvu odbrane i putem videokonferencije razgovarali sa slovenskim vojnicima u Erbilu.

Niko od slovenskih vojnika nije povrijeđen.

Jens Stoltenberg - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Jens Stoltenberg Foto: (Avaz)

 

Podsjetimo, general Iranske revolucionarne garde Kasem Sulejmani ubijen je u američkom napadu dronom u Bagdadu 3. januara.

NATO je 6. januara održao hitan sastanak na nivou ambasadora u Briselu, kojim je predsjedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg. Obraćajući se novinarima u Briselu nakon sastanka, Stoltenberg je naglasio da je NATO spreman nastaviti svoju misiju za obuku u Iraku “kada situacija to dozvoli” i pozvao Iran na deeskalaciju sukoba.

Misija je suspendirana nakon ubistva Sulejmanija, što znači da vojnici, za sada, ostaju u kasarnama ili se premještaju u susjedne zemlje. Ali, uskoro bi mogli otići kućama iz sigurnosnih razloga, posebno nakon što je irački parlament tokom vikenda izglasao rezoluciju sa 173 glasa za i nijednim protiv, kojom se strani vojnici pozivaju da napuste tu zemlju.

Pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt, u skladu s odlukom NATO-a. Njemačka vojska, također, je saopćila da će povući dio svojih vojnika u Iraku.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Mass) izjavio je sinoć da povlačenje zapadnih snaga iz Iraka treba da razmotre sve zemlje.

U okviru misije obuke NATO-a pokrenute u Bagdadu na molbu iračke vlade 2018. angažirano je 500 pripadnika iz nekoliko zemalja članica.

(Avaz)