ČIKAGO : Demonstracije ispred Konzulata BiH ( VIDEO )

0
106

Na temperaturi od -20 C bh. državljani danas su, ispred Konzulata BiH u centru Čikaga, održali mirne, dostojanstvene demonstracije na kojima su zahtijevali ostavku generalnog konzula Branka Pećanca i savjetnika Ambasade BiH u Washingtonu Marinka Avramovića.

Gradjani BiH zahtijevaju smjenu Pećanca i  Avramovića zbog neprihvatljivog i uvredljivog izlaganja na obilježavanju 9. januara, Dana tzv. RS u Čikagu. O agresiji na BiH (ciji su zvanicnici) govorili su o ratu u kojem je nastala Republika Srpska i kao o ratu za “krst časni i slobodu zlatnu“. Pećanac, Generalni konzul BiH, izmedju ostalog je kazao  da mu je “velika čast što se borio i stvarao sa  srpskim narodom, srpskom vojskom, srpskom policijom, Republiku Srpsku“. Govornici su javno veličali i upućivali molitve za kreatore genocidnog entiteta – Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Organizaciju demonstracija koordinirali su  Siba Kikanović i Idhan Tahirović, predsjednik Brotherhood of Bosniak Genocide Survivors Chicago, uz pomoć organizacija i udruženja, kao i predstavnika naših medija u Čikagu.
U obraćanju demonstrantima i radoznalim Amerikancima, na engleskom i bosanskom jeziku, Siba Kikanović je naglasila da su “Srbi od 1992. do 1995. Krvnički uništavali Bosnu i Hercegovinu.  U nezamislivom aktu nasilja stotinu hiljada nevinih je ubijeno, od kojih 12 hiljada djece. Do 50 hiljada žena je silovano, a više od 2 miliona je sistematski istjerano iz domova. Imajte u vidu da je Bosna tada imala samo 4.4 miliona stanovnika!
Poredjenja radi, 2013. Amerika je brojala 316 miliona stanovnika. To bi onda bilo kao da je 160 miliona Amerikanaca raseljeno, 7.2 milona ubijeno i 2.5 miliona silovano!!! Možete li to i zamisliti?

p27Cilj je bio da se istrijebe prvenstveno muslimani iz BiH. Ne postoji ni jedan Bošnjak da nije afektiran agresijom.
Mi smo svi preživjeli genocid, i nosimo duboke rane, ali smo uprkos tome, puno napredovali. Oživljavamo našu kulturu, izgradjujemo, gradimo naše individue,  uspostavljamo ljudske odnose i pokušavamo da koračamo naprijed.

Pokušavamo da idemo naprijed, za bolju budućnost, modernom svijetu, žrtvujemo se za našu djecu. To isto očekujemo od naših predstavnika – kako bi smo ih mogli poštovati kao lidere!
Branko Pećanac, koji zauzima stolicu našeg konzula, i koji je plaćen od vlade Bosne i Hercegovine, slavi genocide i etničko čišćenje, počinjeno nad narodom države za koju radi i koju predstavlja. Izrazio je poštovanje i divljenje prema ratnim zločincima, uključujući i one koji su trenutno na sudjenju u Hagu.

Mi razumijemo i podržavamo slobodu govora, ali očekujemo od naših predstavnika da imaju senzibilitet kada su u pitanju historijske činjenice, da imaju na umu da jedino istina i Pravda može spasiti BiH i gradjane koje predstavlja.

Izjavom da je lično učestvovao u ratu, te da je ponosan što se borio za genocidni entitet RS, navodi nas na sumnju da je i on jedan od onih koji se nalaze na listi ratnih zločinaca. A potraga za njima je još u toku. Da li je Pećanac jedan od njih?

Danas, među nama ovdje ima onih koji su izgubili najdraže, koji su ranjeni u toku agresije. Onih koje su silovane!
Da li je naš konzul jedan od počinitelja tih teških zločina?
Kada neko ko je postavljen da bude naš predstavnik, javno podržava naše ubice, emocije se uzburkaju, sjećanja naviru, budi se revolt! Mi znamo da se niko ne može vratiti u prošlost i izbrisati zlo što nam je učinjeno i da nam niko ne može rane zacijeliti, ali da naš predstavnik baca so na te rane, je neprihvatljivo!

Mi smo povrijedjeni! Mi smo razočarani! Mi nećemo da nas predstavlja neko ko podržava granatiranje naših gradova i sela, etničko čišćenje i sistematsko masovno silovanje!

Nije politički ispravno, niti moralno da Branko Pećanac, srpski ultranacionalista, predstavlja naš napaćeni narod, Bosnu i Hercegovinu u USA. Nas, Bosance i Hercegovce treba da predstavlja konzul koji promoviše multi etničku i demokratsku BiH. Stoga, mi počinjemo bojkot usluga ovog konzulata, dok Pećanac ne da otkaz, ili dok ga ne smijene!”

Mirnim demonstracijama u Čikagu prisustvovalo je oko 100 gradjana BiH.

(Radio Naša Riječ)