Četvorica optuženih za krijumčarenje narkotika priznali krivicu

Admir Arnautović, Adnan Maglić, Jasmin Hatić i Sandro Melić, koji se optužnicom Tužiteljstva BiH terete za neovlašteni međunarodni promet opojnim drogama, sporazumno su priznali krivicu.

Optuženi Admir Arnautović (1980.) iz Sarajeva sporazumno je priznao krivicu za organizirani kriminal vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stava 1. KZ-a FBiH i iznudu i s tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva  BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

U skladu sa sporazumom, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Optuženi Adnan Maglić (1985.) iz Sarajeva sporazumno je priznao krivicu za organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i iznuda i s tužiteljem zaključio sporazum o priznanju krivice.

U skladu sa sporazumom, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Optuženi Jasmin Hatić zvani „Gigo” (1989.) iz Sarajeva sporazumno je priznao krivicu za organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i s tužiteljem zaključio sporazum o priznanju krivice.

U skladu sa sporazumom, tužitelj  je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci.

Optuženi Sandro Melić (1985.) iz Zenice, nastanjen u Sarajevu sporazumno je priznao krivicu za kaznena djela organizirani kriminal vezi s kaznenim djelom iznuda i s tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

U skladu sa sporazumom, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Od optuženih se oduzimaju predmeti koji su upotrijebljeni ili su bili namijenjeni za učinjenje kaznenog djela ili koji su nastali počinjenem kaznenog djela.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice svi navedeni optuženi su u potpunosti priznali izvršenje kaznenog djela za koje ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH od 18. rujna 2013. godine.

Predložene kazne su u skladu s ulogom optuženih u izvršenju kaznenih djela opisanih u optužnici, te otežavajućih i olakšavajućih okolnosti koje su se našle na strani optuženih.

CentralnoGrijanje

Optuženi se terete da su postali članovi organizirane kriminalne grupe koja je duži period djelovala u kontinuitetu zbog stjecanja protivpravne imovinske koristi, s ciljem vršenja kaznenih djela koja su u vezi s neovlaštenom međunarodnom kupoprodajom, slanjem, posredovanjem i isporukom opojnih droga „heroin” i „kokain”, koje su važećim zakonskim propisima proglašene opojnim drogama.

Prvooptuženi Admir Arnautović je organizirao, planirao, te duži period u kontinuitetu vršio nabavku teških opojnih droga s područja susjednih zemalja, uglavnom Republike Srbije i Republike Hrvatske, a potom istu ilegalno dopremao u Bosnu i Hercegovinu, uglavnom u Sarajevo.

On je nabavljenu drogu, u suradnji s ostalim optuženima, kao i drugim njemu poznatim osobama, distribuirao i prodavao na području Bosne i Hercegovine.

Prvooptuženi Admir Arnautović je tako stečenim novcem kupovao vrijedne pokretne stvari.

Na ovaj način, svi navedeni optuženi su kao članovi grupe za organizirani kriminal, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, ozbiljnim prijetnjama prisiljavali druge osobe na vršenje radnji koje čine štetu njihovoj imovini, pa su određenim osobama prijetili da će ostati bez svojih ličnih automobila, ako im ne isplate određenu sumu.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH.

Oni istovremeno potvrđuju da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i s potpunim razumijevanjem pravnih posljedica, u skladu sa članom 231. Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice svi optuženi pristaju da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH kao svjedoci optužbe protiv ostalih osoba osumnjičenih u ovoj istrazi i eventualnom optuženju, kao i o osobama u drugim istražnim postupcima koji se vode u Tužilaštvu BiH, a o kojima oni imaju određena saznanja.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na kaznenu sankciju koju im, na osnovu ovog sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)