Čerkez: Sve bolnice u roku od 72 sata moraju obezbijediti potrebne kapacitete

Čerkez: Sve bolnice u roku od 72 sata moraju obezbijediti potrebne kapacitete

RSD Sloboda

Zbog reapidnog rasta broja zaraženih od koronavirusa morali smo donijeti nove mjere, kazao je danas Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

– Jedna od mjera je nošenje maski na otvorenom u Federaciji BiH, također sve bolnice u FBiH moraju obezbijediti 30 posto od svojih kapaciteta za oboljele od korone i za to imaju 72 sata – kazao je Čerkez.

Čerkez je istakao i da će se koristiti i novi antigenski test, odnosno mogućnost antigenskih testova. Ima tačna procedura kada se rade ovi testovi, to je kada je PCR nedostupan i kada je potrebno brže završiti. To je definirano tačno. Testiranja se na ovaj način mogu isključivo provoditi na javno-zdravstvenim ustanovama. Dodao je kako će se do kraja novembra, ako se nastavi ovakav rast zaraženih, imati veliki priliv oboljelih.

– Situacija se značajno pogoršala. Važno je reći da je incidenca 160, što je duplo više u odnosu na prethodne dane. Maske su od danas na otvorenom na cijelom teritoriju FBIH obavezne. Zahtijevali smo obustavu hladnih programa, odnosno samo slučajevi koji su neophodni da se urade – kazao je Čerkez.

Dodao je i kako se traži aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području FBiH, da neodložno sklope ugovore i da počnu testiranje u svim laboratorijama koje su certificirane.

Mjere stupaju na snagu danom donošenja.

(Avaz)