Budžet dođe kao sarma – nekom meso, nekom kupus, a neko će i umočiti

lada Federacije BiH po prvi put je u petak u budžetu izdvojila 1,4 miliona KM za institucije nauke i kulture od državnog značaja. Time je privremeno preuzela njihove obaveze finansiranja, ali i dalje ostaje neriješeno pitanje sistemskog finansiranja Kinoteke BiH, Zemaljskog muzeja BiH i Akademije nauka i umjetnosti BiH. Za ove tri institucije izdvojeno je 465.000 KM, što je, kako kažu njihovi predstavnici, “kap u moru”.

U Zemaljskom muzeju kažu da s ovim novcem mogu samo osigurati nesmetano funkcioniranje sistema zaštite, vatro dojave, alarma, struje, režijskih troškova te nekih minimalnih davanja radnicima, dakle, u prijevodu, maksimalno možda dvije plaće.

Marke nemamo

– Osnovni problem je u komunikaciji. Oni apsolutno s nama ne komuniciraju niti nas o bilo čemu obavještavaju. Nije ovo prvi put da oni donesu zakon, a da nikome ni marke ne daju. Također, sada nemamo ni pomoć od Kantona, koji nam je bio od životne važnosti da platimo dio režija. Došli smo u situaciju da marke nemamo – kazala je direktorica Kinoteke BiH Devleta Filipović.

Istakla je da se, bez obzira na cjelokupnu situaciju i činjenicu da 14 mjeseci nisu primili plaću, od njih očekuje da izvrše sve obaveze. Tako će danas ovu kulturnu instituciju posjetiti grupa studenata s Akademije scenskih umjetnosti.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Sakib Pleh napominje da je sve krenulo od priče o radnoj grupi, nakon čega je i predloženo da se uključi Vijeće ministara koje bi dalo saglasnost o preuzimanju upravljačkih i prava sufinansiranja.

Dio Arhiva BiH

CentralnoGrijanje

– Na spisku su, pored Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, bile i još četiri institucije, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH. Šta će se dalje događati, još je upitno i ništa se ne zna. Izgleda da budžet dođe kao sarma, nekom meso, nekom kupus, a neko će i umočiti – kaže Pleh.

Osnovni cilj radne grupe, kako smo i ranije pisali, je da se Zemaljski muzej BiH i Kinoteka BiH stave pod državni krov. Filipović nas je podsjetila da je Kinoteka BiH ranije bila dio Arhiva BiH, u koji će se, kako stvari stoje, opet utopiti.

Rješenje na državnom nivou

Sve je bliže i rješenje da se Zemaljskom muzeju vrati status koji mu i pripada. Najstarija kulturna i naučna institucija u BiH opet će biti državna, a to je potvrdio i Salmir Kaplan (SDA), federalni ministar kulture i sporta, koji tvrdi da je s ministrom civilnih poslova BiH Sredojem Novićem obavio usmeni dogovor da se ova institucija finansira iz državnog budžeta.

Hoće li Zemaljski muzej ponovo otvoriti svoja vrata za javnost, nakon što su više od godinu okovana drvenim daskama, još je pod znakom pitanja.

Avaz

OSTAVITI ODGOVOR

Vaš komentar
Molimo upišite vaše ime