Budimir: BiH treba imati jednog predsjednika

Glavni odbor Stranke pravde i povjerenja (SPP) danas je na sjednici u Tuzli usvojio dokument pod nazivom “Polazne osnove za donošenje novog Ustava Bosne i Hercegovine”.

Riječ je o dokumentu u kojem su sadržane polazne osnove o tome što treba uraditi u vezi s donošenjem novog Ustava BiH.

– U ovom dokumentu je navedeno da je konačno vrijeme i da su sazreli uvjeti, a posebno promišljanje građana BiH, da BiH prestane funkcionirati s tročlanim predsjedništvom BiH, već da ima jednog predsjednika – izjavio je na pres-konferenciji predsjednik SPP-a i predsjednik FBiH Živko Budimir.

Ova stranka je mišljenja da je, naglašava Budimir, vrijeme da Bosna i Hercegovina ima Vladu BiH, da ima parlament i jednog predsjednika parlamenta, te da je ova ideja ugrađena u ovaj dokumentu kao jedna od polaznih ideja za donošenje novog Ustava BiH.

CentralnoGrijanje

– Ugrađeni su i određeni stavovi koji trebaju biti polazna osnova za razradu tog ustava BiH. Mi u SPP-u smatramo da ovakav, sadašnji Ustav BiH nije održiv, jer ne daje kvalitetne mogućnosti razvoja u BiH i funkcioniranje njenih institucija – istaknuo je Budimir.

U ovoj stranci su naglasili da su svjesni da je “nemoguća misija” donijeti novi Ustav BiH do izbora 2014. godine, ali ako pogledaju stanje u BiH, smatraju da bi ga trebalo donijeti najdalje za šest mjeseci.

Iz Glavnog odbora Stranke pravde i povjerenja poručuju svim građanima da ovim dokumentom jasno pokazuju kakva je buduća vizija i politički pravac ove stranke, te da su polazne osnove koje su sadržane u ovom dokumentu ono za što će se svakodnevno zalagati kako bi ih realizirali za dobrobit cijele BiH.