Broj poginulih u nesreći u rudniku u Turskoj dosegao 245

0
93

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz saopćio da je u nesreći do koje je, nakon požara na trafostanici, došlo u rudniku u Somi, u zapadnom dijelu Turske, život izgubio 245 radnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Yildiz, koji se, odmah nakon nesreće, zaputio u Somu, u svome obraćanju novinarima je kazao da je još uvijek u toku akcija spašavanja i traganja za rudarima koji su ostali zarobljeni pod zemljom.

On je istakao da je veliki broj pripadnika spasilačkih ekipa zbog lakših povreda tokom noći prebačeno u bolnice.

turskarudniktragedija1

“Broj smrtno stradalih u rudniku dosegao je 245, a 88 je povrijeđenih. Veoma smo zabrinuti zbog povećanja broja stradalih. Postoji mogućnost da broj povrijeđenih bude i veći jer je značajan broj pripadnika spasilačkih ekipa pod uticajem gustog dima”, rekao je Yildiz.

Ministar Taner Yildiz je također naveo da nije u pitanju nikakva eksplozija rudničkog gasa i da je po srijedi trovanje ugljen-monoksidom.

– Potraga nastavljena do jutra

S druge strane, potraga za preživjelim rudarima i radovi na spašavanju zarobljenih gotovo kilometar pod zemljom trajala je do jutarnjih sati te nastavljena početkom dana.

Porodice rudara s nadom u dobre vijesti čekale su nedaleko od mjesta nesreće nadajući se najbooljem.

– Erdogan odgodio posjetu Albaniji

Turski premijer Recep Tayyip erdogan odgodio je posjetu Albaniji planiranu za danas te najavio posjetu Somi, mjesto nedaleko od Manise u kojoj se jučer u poslijedpodnevnim satima dogodila tragedija u rudniku uglja.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz je kazao da se strahuje da se Turska suočava sa natragičnijom radničkom nesrećom u svojoj historiji, a u zemlji je proglašena trodnevna žalost.

(AA)