Broj oboljelih od šuge povećan za 25 posto!

Zarazne bolesti poput šuge, u narodu poznatije kao sirotinjska bolest ili svrab, te ušljivosti iz mjeseca u mjesec šire se u našoj zemlji.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, samo lani je broj oboljelih od šuge povećan za 25 posto u odnosu na 2012. godinu.

– Broj registrovanih slučajeva šuge u proteklih pet godina znatno je porastao. Tako je 2009. zabilježeno 565 slučajeva, a 1.080 prošle godine – potvrdila je za “Avaz” Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog.

Prema njenim riječima, vodeće zarazne bolesti uglavnom se javljaju u kolektivima, što se, kako kaže, jednim dijelom može objasniti nedovoljnom brigom o zdravlju i higijeni.

CentralnoGrijanje

Epidemiolozi, također, upozoravaju da u BiH cirkulira nekoliko patogenih mikroorganizama koji su opasni po zdravlje stanovništva i koji mogu imati kobne ishode. Riječ je o bakterijama, virusima i parazitima koji se većinom prenose sa životinja na ljude.

Tako je početkom godine u BiH registriran i prvi slučaj zaraze od crne bolesti.

– Pacijentica iz Počitelja se oporavlja i za nekoliko dana bit će upućena na kućno liječenje – kaže Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

 

(Avaz.ba)