Brammertz posjetio Sarajevo: Arhiv Haškog tribunala mogao bi biti u Vijećnici

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz danas je u pratnji gradonačelnika Ive Komšića obišao sarajevsku Vijećnicu, saopćili su iz gradske uprave.

Tužilac Brammertz je izrazio želju posjetiti obnovljenu Vijećnicu koju je posljednji put vidio onda kada je bila srušena. Nakon današnje posjete nije krio oduševljenje cjelokupnim ambijentom ove impozantne građevine, stoji dalje u saopćenju.

Prilikom obilaska, sagovornici su kratko porazgovarali o uspostavljanju informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Sarajevu u koji bi se smjestila arhiva nakon što Haški tribunal prestane sa radom. Ovom prilikom, gradonačelnik Komšić je istakao kako je  Grad spreman ponuditi dio prostora u obnovljenoj Vijećnici i kako smatra da je upravo to najbolje mjesto za smještanje te dokumentacije.

CentralnoGrijanje

Današnjoj posjeti Vijećnici prisustvovali su i šefica Misije Međunarodnog krivičnog suda UN-a za bivšu Jugoslaviju u Sarajevu, Margareth Prins i predstavnik Sekretarijata Haškog tribunala (ICTY) Almir Alić, navodi se u saopćenju.

(Patria)