BOSS: Saopštenje u povodu Presude Kantonalnog suda u Tuzli bivšem federalnom funkcioneru

0
16

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović pozdravlja profesionalno djelovanje Tužilaštva TK i Presudu Kantonalnog suda u Tuzli, kojom je osuđen jedan od bivših federalnih vladinih funkcionera na kaznu zatvora od devet godina za krivično djelo zloupotreba položaja i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Kako je navedeno, ministar u Vladi Federacije BiH, zajedno je sa ministrom u Vladi TK, poslanikom u Skupštini TK i raznim savjetnicima zloupotrijebio položaj i ovlaštenja nezakonitom dodjelom poticaja i reketiranjem poljoprivrednika na području Tuzlanskog kantona i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine, čime je pribavljena nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 800.000 maraka.

Nemoguće je bilo izvršenje krivičnog djela bez odobrenja i znanja njihovih koalicionih partnera u vlasti iz SDP-a, koji su takođe trebali biti procesuirani, smatra predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, jer bi se u suprotnom moglo zaključiti da je SDP federalna i kantonalna ministarstva dao u privatno posjedovanje svojim koalicionim partnerima, te da nije vršen bilo kakav nadzor nad zakonitošću rada ministarstava, što je i rezultiralo opštim građanskim februarskim protestima 2014. godine protiv nemoralne SDP-ove koalicije.