Bošnjaci hoće nacionalnu zastavu u parlamentu

Politički predstavnici Bošnjaka u Crnoj Gori ponovno od vlasti traže da im se omogući isticanje bošnjačke zastave u prostorijama zastupničkog kluba u Skupštini Crne Gore

U anketi portala Radio-televizije Crne Gore, o ovoj iniciajtivi glasovalo je više od 750 posjetitelja, od čega je njih 63 posto glasovalo protiv tog zahtjeva manjina.

Komentirajući ove rezultate zastupnik i dužnosnik Bošnjačke stranke Osman Nurković rekao je kako je to zapravo pokazatelj da u Crnoj Gori nema demokratskog kapaciteta.

“Moguće kako je to stav javnosti da još nemamo demokratskog kapaciteta da shvatimo i prihvatimo različitost i potrebu manjina da se identificiraju sa simbolima”, kazao je Nurković.

On je rekao da Bošnjaci u Crnoj Gori neće dizati revoluciju ako se ne prihvati njihova inicijativa.

CentralnoGrijanje

Na pitanje očekuje li potporu zastupnika inicijativi, Nurković je rekao: “Ne vidim opravdan razlog da se ne prihvati naš zahtjev. Normalno je da se, uz državni simbol, drži i nacionalno obilježje u ‘našim uredima’.

Podršku inicijativi BS-a ranije je uputio dužnosnik SDP-a , manje članice vladajuće koalicije, Džavid Šabović, koji je rekao da je amandman BS-a apsolutno legitiman. On je za portal RTCG rekao da, prema njegovu mišljenju, crnogorska zastava ne oslikava građanski karakter države i da su na njoj neophodne izmjene.

“I ne samo njihova zastava, već svaka nacionalna zajednica u Crnoj Gori ima pravo da ističe svoje simbole. BS traži da ističe simbole u svom zastupničkom klubu, a ne na zgradi Skupštine. Zakon je ranije regulirao da u općinama u kojima su manjinski narodi većina mogu pored državne ističu u svoju zastavu , što je i urađeno u Plavu, i podržat ću amandman BS-a”, naveo je Šabović, prenosi Tanjug.

(FENA)