Bosna i Hercegovina ove godine živi svoj san

Drago mi je što mogu biti dio događaja koji u BiH donosi dio dobre atmosfere i pozivitne energije Svjetskog prvenstva, a posebno hvala našim “Zmajevima” koji su nas sve Bosance i Hercegovce predstavljali u svijetu, rekao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Naredna dva dana Sarajevo će biti mjesto na kojem će se zahvaljujući uspjehu bh. reprezentacije slaviti fudbal i fair play, a dvorana koja nosi ime po još jednom bh. sportskom velikanu Mirzi Delibašiću biće mjesto susreta mladih ljudi. Shvatio sam da sam u ovom trenutku jedini građanin BiH koji može dotaći ovaj najpoznatiji nogometni simbol, a to mi predstavlja veliku privilegiju i posebnu čast. Nadam se da neću ostati jedini, već da će i ‘Zmajevi’ još jednom donijeti trofej u BiH kada osvoje Prvenstvo, a da ću ja doživjeti taj trenutak”, istakao je Komšić.

Fudbal je sport svih nacija, sport svih slojeva, fudbal ima jedan jezik koji razumijemo svi na planeti i sve nas ujedinjuje tim jezikom, rekao je danas ambasador projekta turneje FIFA trofeja Svjetskog kupa za BiH Predrag Pašić.

Pašić se prisjetio kada je kao dječak sa šest godina gledao Mundijal, kojeg je tada osvojio Brazil, a brazilski nogometaš Pele poljubio trofej. To je bila slika koja je promijenila njegov život.

“Želio bih da što veći broj mališana dođe u Skenderiju da osjete magiju trofeja i da počnu da sanjaju i da žive fudbal. Nadam se da će onda jednog dana doći i ponovo kao ja danas pričati čaroliju fudbala”, rekao je Pašić.

Bosna i Hercegovina ove godine živi svoj san, a to je prilika da nogometna reprezentacija učestvuje na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, rekao je predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić.

CentralnoGrijanje

“Fudbal je nepredvidiva igra, možda jednog dana naši igrači ponovo vrate ovaj trofej u jednoj drugoj ulozi u BiH. Molim vas da svi zajedno u narednom periodu navijanjem bodrimo našu reprezentaciju, a nadamo se da nas naši ‘Zmajevi’ mogu nagraditi dobrim plasmanom, a neki novi drugi Zmajevi da nam vrate trofej u drugoj ulozi”, poručio je Begić.

“Ovo je istorijski trenutak, ne samo zbog činjenice da je trofej prvi put u BiH, već da će u junu reprezentacija BiH prvi put učestvovati na Mundijalu. Trofej je simbol ujedinjavanja i zbližavanja ljudi, a istovremeno je simbol života i inspiracija”, kazao je Pekka Odriozola, komunikacijski konsultant FIFA-e.

Trofej će u okviru treće svjetske turneje, koja traje 221 dan, ove godine obići 90 zemalja, od čega 53 nove, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Ambasador projekta za BiH je Predrag Pašić, bivši bosanskohercegovački fudbaler. Zlatni trofej Svjetskog kupa smiju dotaći samo bivši pobjednici, te predsjednici država.

Trofej od 18-karatnog zlata, težak 6,175 kilograma, napravio je italijanski skulptor Silvio Gazzanige 1974. godine u obliku dva ljudska tijela koja drže Zemlju. Prvi trofej, Jules Rimet trofej, nastao je 1930. godine kada je i Svjetsko prvenstvo počelo da se održava. Potreba za novim trofejom javila se 1970. godine, kada je Brazil po treći put osvojio Mundijal.

Trenutni trofej biće zamijenjen 2038. godine, jer se smatra da tada više neće biti mjesta za ispisivanje pobjednika. Trofej je posljednji put osvojila Španija na Mundijalu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

(AA)