Bosna i Hercegovina najgora evropska zemlja po ishrani

0
130

Najzdravije se hrane građani Holandije, koja je pretekla čak Francusku i Švicarsku – zemlje čije su nacionalne kuhinje na glasu.

Riječ je o listi koja se bavi prehrambenim navikama u raznim državama koju je objavila međunarodna mreža humanitarnih organizacija Oxfam. U obzir su uzeli dostupnost hrane u nekoj zemlji, njenu kvalitetu, raznolikost, cijenu hrane, koliko su pretilost i dijabetes zastupljeni u populaciji, te pristup čistoj vodi.

Na listi od 125 zemalja na prvom mjestu je Holandija i to zahvaljujući relativno niskoj cijeni hrane, malom broju oboljelih od dijabetesa te velikoj raznolikosti hrane ako se uspoređuje s drugim zemljama u Evropi. Drugo mjesto dijele Francuska i Švicarska, a potom slijede, među prvih deset, Austrija, Belgija, Danska i Švedska, Italija, Portugal i Irska.

Od zemalja u regionu, Bosna i Hercegovina je najgore kotirala i nalazimo se na 57. mjestu. Najbolje se hrani u Hrvatskoj, koja je na tridesetom mjestu, Slovenija se našla 33., Makedonija na 36., a Albanija na 42. Srbija i Crna Gora nisu bile obuhvaćene.

Bosna i Hercegovina je prošla loše ponajprije zbog činjenice što jedemo skupu hranu. Naime, bh. građanin u prosjeku na hranu potroši 44 posto ukupnog mjesečnog budžeta, što je mnogo puta više nego neki Evropljani. Također, hrana koju jedu bh. građani nije raznovrsna niti zdrava, a tu je i visok procenat pretilih i osoba koje boluju od dijabetisa.

Bosna i Hercegovina 57. poziciju dijeli s Bjelorusijom, a to je ujedno i najgora pozicija od svih evropskih zemalja. Tako vidimo da se Bosanci i Hercegovci hrane najgore u Evropi.

Australija se našla na 12. mjestu, dok Sjedinjene Američke Države i Japan dijele 21. mjesto.

Na dnu Oxfam-ove ljestvice su Laos, Bangladeš, Pakistan, Indija i Čad, zemlje u kojima je visok postotak pothranjene djece i otežan pristup čistoj vodi.

(avaz.ba)