Bosanka gradi karijeru u Dubaiju: Amira Šehović, stjuardesa kompanije „Fly Emirates“

Amira Šehović je još jedna mlada Bosanka koja je u potrazi za boljom budućnosti morala napustiti Bosnu i Hercegovinu. Amira je iz Živinica, a prije nešto više od godinu njena nova adresa stanovanja je Dubai, gdje radi kao stjuardesa. – Upisala sam Fakultet političkih nauka, Odsjek žurnalistika, završila dvije godine, a onda sam se zbog zaista teške finansijske situacije prijavila na konkurs za stjuardese koji je objavila kompanija „Fly Emirates“. Na konkurs se prijavilo više od 700 kandidata, a samo nas desetoro je prošlo. To je za mene već tada bio veliki uspjeh, a želja da budem finansijski neovisna i da mogu da pomažem roditelje bila je velika, pa mi nije bilo teško otići „u bijeli svijet“ – kaže 22-godišnjakinja. Kako kaže, posao jeste zahtjevan i naporan, uvijek su joj spakovani koferi jer putuje po cijelom svijetu, ali ne žali se.

Amira sa kolegicama
Amira sa kolegicama

U Dubaiju živim u stanu s kolegicom koja je iz Japana i veoma dobro se slažemo. Imala sam sreću što sam došla u veoma priznatu aviokompaniju, koja se zaista brine za uposlene, tako da nemam nikakvih problema. Najduža destinacija na kojoj sam do sada letjela je ona do Brazila – Sao Paulo, oko 15 sati, ali sve se izdrži. Moj cilj je napredovati dalje u ovom poslu. Ne želim da budem stjuardesa do kraja života, a aviokompanija mi pruža mogućnost daljnjeg školovanja. Žao mi je što neću privesti kraju studij žurnalistike, ali, eto, sudbina mi je drugačije odredila – ispričala nam je ova mlada djevojka.

CentralnoGrijanje
Žao joj novinarstva
Žao joj novinarstva

U Dubaiju ima još dosta mladih ljudi iz BiH, a kako nam je Amira ispričala, često se sastaju i naprave pravi bosanski dernek. Na pitanje namjerava li se jednog dana vratiti u Živinice, kazala nam je kako svoju budućnost vidi daleko od Živinica i BiH, ali da u svakom slučaju nikada neće zaboraviti svoje porijeklo.

(avaz)