Bosanac iz Švedske kandidat za Evropski parlament

0
166

Jasenko Selimović, švedski političar porijeklom iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, kandidat je na izborima za Evropski parlament koji će se održati u maju ove godine, javlja Anadolu Agency (AA). Selimović, koji je tokom rata u BiH izbjegao  u Švedsku gdje je nastavio živjeti i baviti se politikom, mogao bi biti i prvi političar porijeklom iz BiH koji će ući u Evropski parlament.

Već je pokrenuta i stranica na Facebooku u znak podrške ovom političaru na putu prema Evropskom parlamentu gdje se može pratiti šta ovaj uspješni političar bh. porijekla nudi u svojoj predizbornoj kampanji.

Na stranici se mogu vidjeti i komentari kojima se pozivaju građani porijeklom iz BiH da glasaju za Selimovića.

“Iskreno se nadam da će svi građani porijeklom iz BiH podržati dobrog Jasenka, kako bi se i naš glas čuo u EU Parlamentu! Sretno!”, jedan je od komentara koji se mogu pročitati na stranici.

Inače, Jasenko Selimović je rođen 1968. godine u Sarajevu i predsjednik je Liberalno političke partije (FP). Od 2010. godine obavlja dužnost sekretara ministra za integracije Švedske, Erika Ullenhaga.

Obrazovanje je stekao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a nakon toga i na Institutu za dramu u Stockholmu.

Nakon rada u pozorištu Uppsala City gdje je radio na predstavama postavljen je za redatelja pozorišta Gothenburg City gdje je već 1998. godine imenovan za umjetničkog direktora.

Dobitnik je niza pozorišnih nagrada za umjetnička ostvarenja i doprinos švedskoj umjetnosti, među kojima se posebno ističe nagrada “Dagbladet Thalia” 2000. godine kao i nagrada pozorišta “Expressen” za 1997. godinu.

Također, Selimović piše redovne kolumne za popularni društveni časopis “Focus” dok je vršio dužnost direktora SR Radioteatern od 2006. do 2009. godine.

U septembru 2009. godine Selimović je napustio posao šefa SR Radioteaterna i kandidovao se iz redova Liberalno političke partije na izborima za parlament 2010. godine.

Inače, izbori za Evropski parlament održat će se u svim zemljama članicama Evropske unije između 22. i 25. maja 2014. godine.

Izbori za zastupnike u Evropskom parlamentu u svim zemljama Evropske unije u pravilu se održavaju svakih pet godina, koliko traje zastupnički mandat.

Glasači neposrednim glasanjem biraju zastupnike Evropskog parlamenta. To će biti ukupno osmi izbori za Evropski parlament na području cijele EU od 1979. godine.

(Anadolija)