Bosanac iz Švedske kandidat za Evropski parlament

0
112

Ademir Žilić, student iz Švedske koji je rođen u BiH, kandidat je švedskih liberala na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Žilić je rođen 1989. godine u Doboju, a do rata je živio u Modriči. Student je zadnje godine na Linköping fakultetu, na magistarskom programu “International and European Relations”. Trenutno piše završni magistarski rad o proširenju Evropske unije. Također, obavlja funkciju predsjednika liberalne omladine za regiju Östergötland (Liberala Ungdomsförbundet Östergötland).

Kandidovan je u ime socialliberalne stranke Folkpartiet Liberalerna.

Žilić u razgovoru za Agenciju Fena kaže da je Folkpartiet jedina stranka koja izlazi na evropske izbore ove godine s proevropskim političkim programom u Švedskoj.

Ako bude izabran, kaže da će tražiti da Evropska unija više posveti pažnje i pomogne Bosni i Hercegovini u rješavanju nagomilanih problema na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

“Dosad je fokus Brisela bio većinom na rješavanju problema između Kosova i Srbije. Prošle godine je prezentirana anketa gdje stoji da oko 80 posto naroda Bosne i Hercegovine podržava članstvo države u Evropskoj uniji. Brisel ima zato isto demokratsku obavezu prema narodu Bosne i Hercegovine da sve uradi da se što brže primi država BiH u Evropsku uniju”, kazao je Žilić.

Prema njegovim riječima, bez odgađanja EU mora odmah politički i ekonomski pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala od najnižeg do najvišeg nivoa i reformu čitavog političkog sistema da država postane funkcionalna.

“Jedan primjer je smanjiti nenormalno veliku administraciju što je Dejtonski sporazum stvorio. Dejtonski sporazum je stvoren izvana i samo uz jaku pomoć izvana može biti izmijenjen. Naprimjer, može se uvesti švicarski model, gdje postoje samo centralna, kantonalna i lokalna vlast. Tada bi svi bili zadovoljni, bez entiteta i etničkih podjela”, rekao je Žilić.

Smatra da bi se milioni koji bi se uštedjeli ovom reformom mogli usmjeriti na poboljšanje životnog i socijalnog standarda građana Bosne i Hercegovine. Država bi se u tom smislu brže približila članstvu u Evropskoj uniji.

“Moramo svi shvatiti da je Evropska unija najjači motor i najjača snaga reformi u Bosni i Hercegovini i da se proširenje EU mora nastaviti na BiH i čitav zapadni Balkan”, poručio je Žilić.

Kazao je da se na izborima oslanja na glasove bh. dijaspore u Švedskoj, ali isto i na švedske glasove tako da situacija u Bosni i Hercegovini dobije više pažnje u švedskim medijima i među švedskim narodom.

“Ima veliko interesovanje u Švedskoj i Evropi za Bosnu i Hercegovinu, ali ima isto puno neznanja o situaciji u državi. Vidim ovdje priliku ta skrenem pažnju na neodržljivu situaciju u državi i da se Evropska unija uključi aktivnije u rješavanje nagomilanih problema. Potrudit ću se zajedno sa mojom strankom da što više Bosanaca dobije pristup obrazovanim centrima tamo gdje žele da studiraju, da dobiju posao koji traže i da imaju bolju mogućnost da otvore svoje privatne firme. Male privatne firme ovdje u Švedskoj su nosioci ekonomije i vrlo važne za ekonomsku stabilnu državu. To jača bh. dijasporu i tako isto jača Bosnu i Hercegovinu. Zato je bh. dijaspora vrlo važna. Zato mora isto bh. dijaspora biti više uključena u dešavanjima u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Žilić.

(Fena)