Boris Tadić: Žene su ogroman razvojni potencijal društva

Lider Nove demokratske stranke Borist Tadić je izjavio da je ,osim osmog marta, poštovanje načina mišljenja, uvjerenja i misije koju žena ima u društvu potrebno osigurati i radna prava za žene”.

Tadić je u obraćanju novinarima tokom susreta sa građankama Beograda o problemima sa kojima se susreću žene u Srbij  istakao da su žene u Srbiji više nezaposlene nego muškarci, imaju manje plate i da je od odlučujuće važnosti da se izbori za ženska prava.

„Žene su istovremeno ogromni razvojni potencijal našeg društva zato što čitav sistem radnih mesta koje žene mogu da ispune jeste važan za razvoj čitave zajednice, postoje poslovi koji su primereni ženama, a imaju ogromni razvojni potencijal“, rekao je Tadić istakavši da i dalje u društvu postoje predrasude i da je bio svjedok tome prilikom uspostavljanja sigurnih kuća za žene u Srbiji.

Prema njegovim riječima nasilje je posljedica predrasuda prema ženama u srbijanskom društvu, a da, s druge strane, činjenica da žene nemaju onaj kvalitet zaposlenja i plate kakve imaju muškarci takođe govori o tim predrasudama.

„To mora da nestane iz naše stvarnosti, mi moramo u budućnosti da se izborimo za postojanje ravnopravnosti između žena i muškaraca“, rekao je Tadić poručivši da buduća vlada mora da pronađe način ne samo da ohrabri žene da učestvuju u politici nego da pokrenu svoje preduzetništvo i učešće u biznisu.

Tadić je rekao da je srećan da je na listi za predstojeće izbore čiji je nosilac najveći broj žena.

„Naša namera posle ovih izbora je da u svim segmentima vlasti ukjučimo žene. Predstavnici muškaraca imaju ogromnu ulogu da ohrabre žene da iskažu svoj stav i uđu u politiku. Zato što su muškarci glavni činioci blokade ženske populacije“, poručio je bivši lider Demokratske stranke i predsjednik Srbije koji je nakon dvogodišnje pauze od javnog bavljenja politikom napustio demokrate i osnovao Novu demokratsku stranku.

CentralnoGrijanje

On je pozvao sve političare u Srbiji da naprave nacionalni koncenzus ne samo oko ženskih prava nego o njihoovj praktičnoj primjeni.

„Borimo se za sve žene, za više od polovine naše populacije“, zaključio je Tadić.

– Pitanje Ukrajine veliki nacionalni interes Srbije

Nosilac liste Nove demokratske stranke Boris Tadić je u vezi sa situacijom u Ukrajini iznio stav da ona zahtjeva “višak odgovornosti” svih strana, ali i da problem ne može biti razriješen bez razmatranja legitimnih interesa Rusije.

„Samo ćutanje je loše jer to znači ili da nemaju stav, ili da se pribojavaju da iskažu svoje mišljenje. Srbija ima veliki nacionalni interes po ovom pitanju“, izjavio je Tadić.

(AA)