Boris Tadić: Nisam pravio dogovore sa Vučićem

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, počasni predsjednik Demokratske stranke, a budući lider Nove demokratske stranke (NDS) u osnivanju i predvodnik građanskog bloka stranaka u Srbiji kazao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) da razgovori o predizbornoj koaliciji još uvijek traju.

On nije želio govoriti o imenima stranaka o kojima se i jučer uvelike špekuliralo, ali je otvoreno rekao da ”partnere nećemo birati spram toga koliko procenata nam mogu ‘doneti’ već prema tom koliko su spremni i sposobni da doprinesu ostvarenju politike za koju se zalažemo”.

”Svakako, ne razgovaramo sa opozicionim strankama koje to zapravo i nisu i čija politika je nedosledna i nepredvidiva. Naša koalicija će biti utemeljena na zajedničkim uverenjima i principima, a ne na kalkulaciji procentima. I po tome se razlikujemo od drugih stranaka. Ukoliko bismo radili drugačije, onda bismo radili upravo ono što zameramo svim drugim opozicionim strankama. Siguran sam da će nas građani prepoznati kao jedini opozicioni blok, budući da to suštinski jesmo”, govori Tadić u intervjuu za AA, te u svom stilu nastavlja:

”Naša stranka se razlikuje od svih ostalih i po tome jer je jedina koja nije danas zagovarala politiku rata ili bila protiv ulaska u Evropsku uniju (EU), a sutra naglo promenila svoje stavove kako bi se dokopala vlasti ili je sačuvala. Takođe, ovo je jedina partija koja nije, za razliku od skoro svih opozicionih stranaka, vapila za dogovorom za Vučićem (Aleksandrom, liderom Srpske napredne stranke), a onda, ukoliko do njega ne dođe, jedino što je imala da ponudi građanima jeste priča o tome kako je Vučić diktator. Od takvih stranaka građani mogu samo da znaju šta su bili juče i šta su postali sutradan, ali ne mogu predvideti šta će oni biti prekosutra. Upravo to ih gura u apstinenciju i NDS je jedini način da se njihov glas čuje. A taj glas je neophodan i mora biti što glasniji”.

Kako je najavljeno, bivši članovi DS koje okuplja Boris Tadić, ali i oni koji im se pridružuju, danas, četvrtak, kreću u proces registracije nove stranke, koja će se najverovatnije zvati Nova demokratska stranka

Tadić je za AA potvrdio da će proces registracije NDS uskoro biti završen. Tehničke stvari vezano za osnivanje stranke će, kako kaže, rješavati u hodu jer one nisu suštinske.

”Suština je politika za koju će se ta stranka zalagati. Nova demokratska stranka Srbiji donosi pre svega politiku koja nudi rešenja za goruće probleme sa kojima se Srbija suočava, a koji se odnosi pre svega ekonomske probleme i probleme kulture i obrazovanja. Međunarodna pitanja kao što su evrointegracije ili problem Kosova danas su manje ili više uspešno rešeni, potrebno je okrenuti se unutrašnjim političkim i ekonomskim problemima sa čijim posledicama se građani suočavaju svakodnevno. Nova demokratska stranka nudi političku opciju ogromnom delu građana koji nemaju za koga da glasaju a koji ne podržavaju politiku vladajućih stranaka i samim tim nudi preko potrebnu stabilizaciju političkog sistema”, njegov je stav.

Prema Tadiću, ovaj politički projekt, prije svega, nudi opciju onim građanima koji su bili glasači DS, ali koji su nakon očiglednog odustajanja novog rukovodstva od izvorne misije DS-a, ostali bez opcije za koju bi glasali.

”To je, takođe, opcija za one koji ne podržavaju politiku vladajućih stranaka, ali jasno vide da nijedna opoziciona stranka zapravo nema politiku jer se opozicija svela na negativan ili pozitivan odnos prema SNS-u. Sem ove političke opcije, nijedna druga ne nudi konstruktivnu opozicionu politiku i pred javnost ne izlaze sa rešenjima već samo sa parolama da je Vučić diktator ili da bi sa njim trebalo uči u saradnju. Naša politika jedina nije usmerena na odnos prema Vučiću nego na rešavanje problema. Od maja 2012. godine u Srbiji ne postoji nijedna funkcionalna opoziciona partija. Mi danas imamo SNS i gomilu malih partija koje se lome oko nje. Takva situacija dovodi do destabilizacije političkog sistema, a Srbiju gura u jednoumlje i autoritarizam”, kaže bivši lider Srbije.

– Ogroman broj apstinenata 

CentralnoGrijanje

Podvlači da je takvo stanje dovelo do je do toga da je građani ne vide smisao glasanja, jer su izgubili povjerenje u stranke, a rezultat toga je ogroman broj apstinenata i neodlučnih birača.

”To je jedan od razloga visokih izbornih rezultata i popularnosti SNS-a. Oni koji nisu za tu politiku ćute, jer ne postoji stranka u koju imaju poverenje. NDS je jedina sanša da se čuje i njihov glas”, ocijenio je.

– Ko je razbio ”krhku opoziciju”? 

Odgovarajući na konstatacije predsjednika DS-a Dragana Đilasa ”da je prošlost” ili optužbe Đilasovog koalicionog partnera Zorana Živkovića koji ga je prozvao da radi za interese Srpske napredne stranke, da će poslije izbora sigurno ići u koaliciju sa SNS-om, te da mu je zadatak da ”razbija krhki opozicioni blok”, Tadić za AA kaže da ovakva nervoza dolazi iz razloga ”što su oni vrlo svesni da je snaga politike određene idejom uvek jača od snage politike određene samo željom za učešcem u vlasti”.

”Nisam ja razbio krhki opozicioni blok. On je i postao „krhk“ zbog njihove nakaradne politike i nerazumevanja toga šta je uloga opozicionih partija. Ovim potezom je zapravo spasena ideja opozicije. To što govore o mojim navodim dogovorima sa SNS-om i o tome kako sam se odlučio na ovaj potez samo zbog toga, je najbolji dokaz na koji način oni vide politiku. To su njihovi motivi, a ne naši. Njima nije jasno da neko može da povuče ovakav potez iz dubokih uverenja i principa, pa traže razlog u nekakvom interesu ili koalicionom dogovoru. Nikada, dakle, nisam razgovarao sa SNS-om o koaliciji niti sa bilo kojom drugom strankom.  Javnost vrlo dobro zna da su oni ti koji svoju politiku rukovode isključivo spram odnosa prema SNS-u i da su oni ti koji su imali manje ili više uspešne dogovore sa njima”, otvoren je bio Tadić.

Podvlači kako ”njihov strah proizilazi upravo odatle”.

”Da li sam ja ili Čedomir Jovanović nudio javno i otvoreno saradnju Aleksandru Vučiću? Da li bi Đilas i danas razgovarao sa Vučićem o projektu „Beograd na vodi“  i o drugim vidovima saradnje, da nije smenjen sa mesta gradonačelnika Beograda? Njihove optužbe su besmislene i te optužbe bi trebaloda budu upućene upravo njima. Takvom politikom su i uništili opoziciju u Srbiji  i ostavili birače bez alternative. Takva politika je dovela do toga da su opcije da se glasa ili za SNS ili da se ne glasa uopšte”.

– Stabilizacija Srbije

Njegova poruka jeste da svaki glas za NDS jeste glas za stabilizaciju političkog sistema i za zaustavljanje autoritarizma ka kome se Srbija kreće.

”Ne vodim se željom za pozicijom niti sada razmišljam o tome. Naravno da očekujem da što veći broj građana glasa za našu opciju, ali ne kako bi mi bili u mogućnosti da biramo funkcije, već kako bi mogli da utičemo na politički život Srbije i da sprovodimo našu politiku i ideju demokratske i moderne Srbije.  Sada je samo bitno da se mobiliše što veći procenat onih glasača koji u ovom političkom besmislu prosto nemaju za koga da glasaju. Druge opozicione stranke se vode isključivo kalkulacijama kako obezbediti pozicije u vlasti, ne primećujući da orijetisani samo na to zapravo uništavaju svoje stranke i opoziciju, omogućavajući SNS-u da joj popularnost nesmetano raste”, rekao je Tadić, te poručio:

”Nadam se da će građani u NDS-u prepoznati novu pokretačku snagu za Srbiju, koja će dovesti do stabilizacije i do toga da Srbija ne bude zemlja u kojoj ogromnu vlast ima samo jedna stranka. Ne radi o tome da je cela Srbija za SNS, nego da veliki deo Srbije ne učestvuje u političkom životu jer nema opciju. NDS jedina može biti ta opcija, a taj cilj i misija su mnogo veći od izbornih rezultata i pojedinačnih pozicija. NDS na ovim izborima ima misiju da stabilizuje i balansira politički sistem Srbije, tako da je njen cilj u tom smislu drugačiji od svih drugih stranaka. Srbija nije zemlja boraca SNS-a već svih njenih građana i zato je potrebno da na političkoj sceni postoje opcije za sve građane. Činjenica je da veliki deo građana nakon transformacije politike DS-a ostao bez svoje političke opcije. NDS je osnovan upravo da bi se popunila ta praznina u političkoj stvarnosti Srbije”.

(AA)