Borba protiv terorizma i narkotika državni prioritet Srbije

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Washingtonu da je u susretima sa američkim zvaničnicima ukazano na značajan doprinos Srbije u uspostavljanju regionalnog mira i stabilnosti.

Dačić je, kako se prenosi iz Vlade Srbije, naveo da je razgovarao sa zamjenikom državnog sekretara SAD Williamom Burnsom, koji mu je prenio da SAD žele razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja.

“SAD smatra Srbiju centralnom zemljom u regionu i zato želi što bolje političke i ekonomske odnose, kao i sve druge oblike saradnje”, izavio je Dačić i naglasio da je za SAD važno da Srbija bude faktor mira i stabilnosti na Balkanu.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa Burnsom još jednom je istaknuta podrška SAD državnoj politici Srbije.

Zamjenik državnog sekretara SAD čestitao je Srbiji na početku pregovora sa Evropskom unijom i pohvalio rezultate koje je Srbija postigla u dijalogu sa vlastima u Prištini.

Predsjednik Vlade Srbije je tokom posjete SAD razgovarao i sa zamjenikom direktora Agencije za borbu protiv ilegalne trgovine narkoticima (DEA) Thomasom Harriganom o odnosima dvijeju zemalja i različitim oblicima saradnje.

CentralnoGrijanje

Dačić je objasnio da je bilo riječi i o nastavku saradnje u operativnim akcijama koje su u toku, ali i o neoperativnim oblicima saradnje kao što su obuke ljudi iz Srbije.

“Borba protiv terorizma i narkotika prioritet je svake države, pa i Srbije, zato je naša zemlja zainteresovana da ima pomoć američkih bezbjednosnih službi u regionu”, ukazao je Dačić.

Dačić, koji je i ministar policije, je najavio mogućnost da u drugoj polovini godine u Beogradu bude organizovana regionalna konferencija, uz učešće bezbjednosnih agencija – FBI i DEA, na kojoj bi se razgovaralo o borbi protiv terorizma i trgovine narkoticima.

Predsjednik Vlade Srbije u tehničkom mandate Ivica Dačić boravi u višednevnoj posjeti SAD.

(AA)