Bolnice u Federaciji BiH do citostatika dolaze parolom: „Snađi se“!

Poznato je da se, uprkos oprečnim mišljenjima i brojnim nus pojavama, hemoterapija još uvijek smatra najefikasnijim načinom liječenja raka. Lijekovi koji se pri tome koriste, tzv. citostatitici uništavaju ćelije tumora ili zaustavljaju njihov rast. Zbog toga je izuzetno bitno pridržavati se propisanih terapija i na vrijeme uzimati dozvoljenu dozu. No, u BiH ni to nije uvijek moguće, jer se često dešava da isporuka lijekova kasni, da se pacijentima odgađaju termini ili im se smanjuje preporučena doza.

Javna je tajna da u kantonalnim bolnicama vlada parola: „Snađi se!“, a da se ljekari nerjetko služe svim raspoloživim sredstvima kao bi na vrijeme opskrbili svoje pacijente.

„ Ako nam usfali neki lijek mi posudimo recimo iz Sarajeva, Zenice i obrnuto, oni od nas i mi za dva, tri, pet dana te iste lijekove vratimo. Nije to ništa neuobičajeno“, izjavio ja za RTV Slon Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla.

Nabavka citostatika zadatak je Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. Obratili smo se i ovoj ustanovi, gdje nam je rečeno da se lijekovi nabavljaju putem otvorenog postupka javne nabavke, te se zaključuju ugovori sa najpovoljnijim ponuđačima za isporuku. U slučajevima kada javna nabavka nije moguća Zavod vrši refundaciju troškova lijekova koje pacijenti ili bolnice moraju nabavljati sami. Situacija u Kliničkom centru Tuzla još uvijek je, čini se pod kontrolom.

CentralnoGrijanje

„ Mi nastojimo da pacijenti koji moraju primiti terapiju prime na vrijeme, jer je to više lijekova u jednoj terapiji. Mogu kazati da situacija u UKC-u Tuzla, a koja se tiče citostatika, nije ni bolja ni gora nego prethodnih godina“, istuče Hotić.

Iz Zavoda takođe podsjećaju da je provođenje narednih javnih nabavki citostatika planirano za april i juni ove godine. Nakon toga, isporuka lijekova vrši će se direktno u zdravstvene ustanove na području FBiH, među kojima je i UKC Tuzla.

(RTV Slon)