Bojim se da je presuda jako kasno vraćena u prave ruke

Jedan od podnositelja apelacije u predmetu „Sejdić-Finci“ i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci smatra da su institucije BiH jedine nadležne za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasburu, budući da državni Ustav može promijeniti samo Parlament BiH.

“Pošto su bh. parlamentarci prihvatili da u Komisiji za implementaciju odluke Suda u Strasburu rade bez naknade, čini se, nisu se previše trudili. Prebacili su to na svoje lidere, koji na nekoliko sastanaka u zemlji i inostranstvu nisu odmakli ni korak dalje kada je u pitanju provođenje presude ‘Sejdić – Finci’.

Nepozvana, EU je uskočila u pomoć, međutim, nakon niza susreta sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, shvatili su da to ne mogu i da im to nije posao”, rekao je Finci za Vijesti.ba.

Nakon posljednjeg sastanka komesara Filea i bh. političkih lidera, odlučeno je da se presuda vrati u prave ruke, odnosno institucijama BiH i Vijeću Evrope, čiji je organ Sud u Strasburu.

“Prema tome, upravo je Vijeće Evrope nadležno da nam pruži tu pomoć”, poručio je Finci.

CentralnoGrijanje

Podsjetio je da je i Venecijanska komisija, kao organ Vijeća Evrope, prije 10 godina dala naznake kako treba riješiti presudu “Sejdić – Finci” i promijeniti Ustav BiH, a kako bi bio u skladu sa Evropskom konvencijom.

“Iako je sad presuda u pravim rukama, bojim se da je jako kasno. Početkom maja bi trebalo da budu raspisani izbori za 2014. godinu. Nećemo stići da promijenimo Ustav i Izborni zakon, tako da ćemo drugi put zaredom imati izbore koji ne korespondiraju ni sa odlukom Suda u Strasburu ni sa Evropskom konvencijom”, dodaje Finci.

Stoga, kako navodi, BiH prijeti opasnost da Vijeće Evrope ne prihvati rezultate izbora 2014. godine, te da ne prihvati bh. delegaciju u Vijeću Evrope, poručivši da BiH čak može biti suspendovana iz Vijeća Evrope.

“Nažalost, to je naša realnost. Ono što nismo napravili za četiri godine, teško da možemo napraviti za četiri mjeseca”, zaključuje Finci.

(Vijesti.ba)